27- 12 mar apr klocka 06.00 - 23.00

Kalmar: Fira demokratin 100 år

Riksdagens andra vice talman Lotta Johnsson-Fornarve inviger utställningen Fira demokratin 100 år

Riksdagens andra vice talman Lotta Johnsson-Fornarve inviger utställningen Fira demokratin 100 år

1918 beslutade Sveriges Riksdag att införa allmän och lika rösträtt. Beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum. Nu har turen kommit till Kalmar län.

Istället för att bara visa utställningen Fira demokratin på Kalmar läns museum, har Länsstyrelsen och länsmuseet valt att låta den vandra runt i länet under årets första kvartal. Utställningen invigdes av riksdagens andra vice talman Lotta Johnsson-Fornarve i Oskarshamn den 10 januari. Efter visningar i Västervik, Högsby, Hultsfred och Emmaboda har nu turen kommit till Kalmar.

Fredag den 27 mars var det tänkt att vi skulle haft en stor invigning i Kvarteret Giraffen. Men för att minska folksamlingar i dessa tider, blir det istället en virtuell invigning.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård och museichef Örjan Molander har spelat in sina invigningstal, som kommer att visas tillsammans med utställning på Giraffen under tiden 27 mars – 13 april.

Fira demokratin är en utställning som uppmärksammar att det är 100 år sedan beslutet att införa allmän och lika rösträtt. Beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Något som verkligen är värt att fira. Riksdagens utställning kommer att visas på museer runt om i landet. I Kalmar län har Länsstyrelsen och Kalmar läns museum valt att låta utställningen vandra runt till fler kommuner istället för att bara visa den i Kalmar. Utställningen har visats i Oskarshamn, Västervik, Högsby, Hultsfred, Emmaboda och nu har turen kommit till Kalmar, där den visas på Kvarteret Giraffen.

Utställningen beskriver demokratins framväxt genom de många folkrörelserna som samlade människorna, kampen utanför och innanför riksdagen, parlamentarismens genombrott till valet 1921 och kvinnornas inträde i riksdagen.

VAR: Giraffens köpcentrum, Kalmar

KOSTNAD: Gratis

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Kontakt