Publiceringsdatum: 2 juli 2018

13 saker att tänka på för dig som älskar naturen

I Sverige har vi en unik möjlighet att vistas fritt i naturen tack vare allemansrätten. Vår svenska natur är öppen för alla, oavsett om du bor i landet eller är på besök. Här i Kalmar län vill vi att fler ska njuta av naturen och utöva aktiviteter, sporter och friluftsliv.

Med den frihet som allemansrätten innebär kommer även ett ansvar. Det gäller att alla som vistas i vår fina natur tar ansvar för sitt agerande i naturen. Vi har därför samlat 13 goda råd till dig som älskar naturen lika mycket som vi.

1. Hänsyn

Ta hänsyn till djur och andra människor som vistas i naturen och var varsam om naturen.

2. Skyddade områden

I nationalparker och naturreservat finns särskilda bestämmelser, ta reda på vad som gäller för just den plats du besöker.

3. Skräp

All nedskräpning är förbjuden. Finns det en soptunna kan du slänga ditt skräp där, är den full är det bäst att du tar med dig soporna hem.

4. Eldning

Elda där det inte finns någon risk att elden sprider sig eller skadar naturen. Respektera eventuella eldningsförud vid torka. Elda aldrig på klippor – berget kan spricka av värmen.

5. Cykel och fordon

Det är alltid bra att fråga markägaren om lov om du planerar att cykla regelbundet i ett visst naturområde. Extra viktigt är det när du arrangerar organiserad eller regelbunden cykling på någon annans skogsmark. Skaderisken är stor och då har du som arrangör ett särskilt ansvar. Du måste även anmäla samråd hos länsstyrelsen om dina cykelarrangemang kan skada marken.

Det är inte tillåtet att köra motorfordon i terräng. På södra Ölands alvar är det inte ens tillåtet att parkera bilen utanför vägen.

6. Bad och båt

Du får bada, förtöja din båt tillfälligt och gå iland nästan överallt. Du får paddla kajak/kanot och färdas med båt men det kan finnas särskilda förbud.

7. Camping

Du får tälta så länge du inte stör markägaren eller skadar naturen. I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. På en rastplats kan du i regel stanna i högst 24 timmar.

8. Jakt och fiske

På de flesta platser gäller särskilda regler för jakt och fiske. Det kan finnas begränsningar för hur små fiskar du får ta upp. Håll koll på drag, linor och skräp under fisketuren.

9. Hunden

Hunden får följa med i naturen, men under tiden 1 mars – 20 augusti måste du ha strikt kontroll över din hund (det bästa är att hålla den kopplad).

10. Växter, svamp och bär

Blommor, bär och svampar går bra att plocka, men håll koll på vilka arter som är fridlysta.

11. Ridning

Du får rida i naturen men hästens tyngd ökar risken för skada på skog, mark eller väg. Du behöver visa extra stor hänsyn när du rider på någon annans mark.

12. Boskap och grindar

Du får passera genom en grind eller över ett stängsel för att nå mark där allemansrätten gäller. Kom ihåg att stänga grinden efter dig.

13. Njut!

Allemansrätten är unik och i Kalmar län har vi goda möjligheter att nyttja den till max. Här finns två nationalparker och över 200 naturreservat för dig att upptäcka.

Kontakt