Vägledning för olika vattenverksamheter
På de här sidorna hittar du information och vägledning för olika typer av vattenverksamhet.
Anlägga våtmark
Vill du anlägga våtmark? Du behöver ansöka om tillstånd för våtmarker som är större än fem hektar. Mindre ytor behöver du endast anmäla. Du kan söka pengar för anläggning och skötsel av våtmarker.
Bevattningsdammar
En bevattningsdamm kan ge en jämnare och säkrare vattentillgång under växtsäsongen. Att anlägga bevattningsdamm är en stor investering. Dammen ska fungera i många år framöver, vilket innebär att du behöver planera för kommande förändringar i klimatet.
Dammar och vattenkraftverk
På den här sidan informerar vi om bland annat om tillstånd för vattenkraftverk, egenkontroller och dammsäkerhet.
Kalkning av försurade vatten
Länsstyrelsen planerar och följer upp kalkning av försurade vatten, och rapporterar spridda kalkmängder till den nationella kalkdatabasen. Vi beviljar även stadsbidrag till kalkning.
Markavvattning
För att få utföra markavvattning behöver du alltid söka tillstånd, och om det är förbud måste du även söka dispens.
Rensning av diken
Som markägare är du skyldig att underhålla diken och ledningar som finns på din mark. Om rensning av diken kan skada eller påverka fisket negativt behöver du anmäla det till Länsstyrelsen.
Restaurering av sjöar och vattendrag
Länsstyrelsen samarbetar med andra aktörer i arbetet med att restaurera sjöar och vattendrag, för att återställa vattenmiljöer som har påverkats negativt av mänskliga aktiviteter.
Släkinsamling och schaktning av sand
Ska du samla in släk (tång och alger) eller schakta sand på stranden?
Då kan det vara bra att ha koll på vilka regler som gäller. Insamling av släk och schaktning av sand på stranden kan till exempel kräva dispens från strandskyddsbestämmelserna, åtgärder som väsentligen kan komma att ändra naturmiljön ska samrådas och det kan även behövas anmälan om vattenverksamhet eller ansökan om tillstånd. Kontakta handläggning av vattenverksamheter för att ta del av vilka regler som gäller.
Strandskyddsdispens
Vill du bygga, ändra eller åtgärda något inom ett strandskyddat område? Då behöver du ansöka om dispens från strandskyddet hos Länsstyrelsen eller kommunen.
Vattenuttag
Information gällande uttag av vatten för bevattning från sjöar, vattendrag och grundvatten
Kontakt
Vattenenheten Länsstyrelsen Kalmar län
Handläggning av vattenverksamheter
Telefon: 010-223 85 86 (telefontider: måndag 13.00 -16.00, tisdag och torsdag 9.30 - 11.30)
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.