Återskapa våtmarker
De senaste 200 åren har många av Sveriges våtmarker dikats ut för att skapa framför allt jordbruksmark och skogsbruksmark. Ännu idag dikas våtmarker ut, men främst i samband med vägbyggnationer och exploateringar. Genom att Sverige har förlorat stora arealer våtmark har vi även förlorat många av de nyttor som kommer med våtmarkerna. Med ökad förståelse om våtmarkernas nytta för naturen och oss har vi börjat arbetet med att återskapa våtmarkerna.
Därför restaureras våtmarker
2018 startade Naturvårdsverket den så kallade våtmarkssatsningen som innebar finansiering av åtgärder för att återställa hydrologin, alltså vattnets naturliga väg, i våtmarker.
Målet med att restaurera våtmarker är att återställa våtmarkernas vattenhållande förmåga. Andra positiva effekter av våtmarksrestaurering är minskade utsläpp av klimatgaser, minskat läckage av näringsämnen och partiklar ut till sjöar och vattendrag. Dessutom återfår våtmarksberoende arter sin livsmiljö vilket gynnar den biologiska mångfalden.
Hur restaureras våtmarker?
Våtmarker restaureras i första hand genom att diken fylls igen med den torv som en gång grävts upp och närliggande torv men även genom pluggar. Det finns ett stort behov av att restaurera våtmarker i stora delar av länet. Arbetet med restaurering har bara börjat.
Kommuner och föreningar kan söka bidrag
För kommuner finns möjlighet att söka Våtmarks-LONA medel för restaurering av våtmarker. Även föreningar kan tillsammans med en kommun söka dessa medel.
Kontakt
Länsstyrelsen Kalmar län
Besöksadress: Regeringsgatan 1, Kalmar
E-post: kalmar@lansstyrelsen.se
Telefon till växeln: 010-223 80 00