06 dec 2019 klocka 08.00 - 15.00

Inställd! Ekologisk dikalvsproduktion med fokus på ombyggnad av befintliga djurstallar

ängsblommor

Länsstyrelsen Kalmar Län och Agrotektbyrån bjuder in till studiebesök på två gårdar som ställt om från konventionell mjölkproduktion till ekologisk dikalvsproduktion och i samband med det byggt om och anpassat stallarna för ekologisk produktion.

En gård har byggt om från uppbundet i kortbås och spaltgolvsboxar för ungdjur till lösdrift med liggbås på befintlig båspall för dikorna och liggbås på spaltgolvet för ungdjuren.

Den andra gården har byggt om från mjölkkor i lösdrift och gjort ny gruppindelning för dikorna med kalvgömma på del av båspallen och med kalvningsavdelning i tidigare samlingsfålla och mjölkgrop

Vi diskuterar vilka utmaningar de haft i samband med omställningen, både mjölk till kött och konventionell till ekologisk. Hur har stallarna anpassats.

Avresan sker från två ställen i bil eller minibuss:
Från Länsstyrelsen i Kalmar, Regeringsgatan 1, kl 8:15. Möjligt att ansluta utmed väg E22. Beräknad hemkomst ca kl 15:00

Från Tindereds rastplats vid E22 kl 9:15. Beräknad åter ca kl 14:00

Samling kl 10.00 vid rastplatsen vid Långsjöns stugor och camping utmed väg 40 alternativt vid Rastplats Botorpström vid E22 för vägledning och samåkning till gårdarna i Hjortedstrakten.

Medverkar gör:

  • Helena Olsson Hägg, Agrotektbyrån. Helena har projekterat ombyggnaderna.

Anmälan görs via mail till Cecilia Kilbride, Länsstyrelsen eller Helena Olsson Hägg, tel 0703-68 08 66, Agrotektbyrån


EU-flagga LBP

VAR: Avresan sker från två ställen i länet, se ovan

KOSTNAD: Kostnadsfritt

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 29 nov 2019

Kontakt