28- 01 aug sep klocka 09.00 - 16.00

Kalmarsundsveckan

Solcller på hustak

Länsstyrelsen deltar aktivt med föreläsningar, informationstält och inte minst en solsafari under Kalmarsundsveckan. Nedan förljer ett axplock av innehållet i föreläsningar som vi arrangerar.

Onsdag 28 augusti

kl. 10.30 - 11.40 Fatta äntligen – klimat är lönsamt!

Länsstyrelsen ger en snabb teaser på nya klimat- och energistrategin och klimatkommissionen berättar om samverkan för fossilbränslefri region 2030.

kl. 09.00 - 16.00 Med hållbar energi in i framtiden

Bostadsstöd med fokus på solceller tillsammans med klimatrådgivarna. Micropresentationer och loungemys med kaffe och kaka, smaka vatten(!). Vad klappar ditt klimathjärta för och information om solsafari som kommer att gå av stapeln på söndagen.

Torsdag 29 augusti

kl. 08.30 - 09.30: Kalmars värdefulla vatten

Kalmars naturguide nummer ett, Pav Johnsson, tar tempen på livet och resurserna i Kalmars vatten. Pav jagar ihop med Linnéuniversitetet efter gamla och nya arter i Östersjön och djupdyker tillsammans med länsstyrelsens grundvattenexpert i frågan om vart vattnet tog vägen. Går svaret att hitta 200 år bakåt i tiden? Eller finns svaret på gåtan att finna i våtmarkerna? Pav och Sportfiskarna reder ut! Kalmar kommun slår ett slag för de viktiga livsnerverna i landskapet - åarna - som med enkla åtgärder åter kan få ett blomstrande växt- och djurliv samt spela huvudroll i gåtans pussel om Kalmars värdefulla vatten.

Lördag 31 augusti

kl. 10.00 - 15.00

Globala mål för en bättre framtid

Lär dig mer om Agenda 2030 och de globala målen som rör social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Vad kan vi tillsammans göra som region, kommun och individ för att nå de 17 oerhört viktiga målen?

Ekologisk produktion för minskad miljöpåverkan

Vad är skillnaden mellan konventionell och ekologisk livsmedelsproduktion? Vilka miljövinster finns med den ekologiska produktionen? Välkommen att diskutera och lära dig mer.

Under ytan

Möt en marinbiolog och lär dig mer om marina naturreservat och livet under ytan.

Vi behöver naturen, naturen behöver oss

Kom och lär dig mer om ekosystemtjänster och biologisk mångfald.

Söndag 1 september

kl. 12.00 - 15.00: Solsafari runtom i länet

Damma av kikaren och ta fram kakiuniformen för nu är det dags för länets första Solsafari! Solsafari är ett tillfälle då solcellsägare runt om i länet visar upp sina solceller. Med hjälp av karta och adresser kommer du ha en unik möjlighet att besöka anläggningsägare i runt om i länet. Passa på att ställa frågor till ägarna och lär dig mer om solcellers nytta, hur de fungerar och hur du själv kan göra el från solen.

Onsdag - fredag 28 - 30 augusti

(förhandsbokade visningar varje halvtimme mellan 09.00 och 16.00)

Geodome – upplev en klimatresa utöver det vanliga!

I vår geodome, en kupolformad biograf, får du en interaktiv visning om klimatförändringarna, hur de påverkar oss samt vad vi kan göra för att minska effekterna. Visningen är kostnadsfri.

Hela programmet hittar du här Kalmarsundsveckanlänk till annan webbplats.


VAR: Stortorget

KOSTNAD: Gratis

SISTA ANMÄLNINGSDAG:

Kontakt