Strandstädarkartan

Är ni en förening, en grupp vänner eller ett företag som vill göra en insats för miljön och städa en strand? Använd strandstädarkartan!

Skärmdump av Strandstädarkartan från renkust.se

Skärmdump av Strandstädarkartan på renkust.se. I Kalmar län har vi nu tillgång till kartan och kan flagga upp med åtgärder precis som på västkusten!

Marint skräp – ett av vår tids största miljöproblem

Upp emot 13 miljoner ton skräp hamnar i haven varje år och det mesta av skräpet är plast.

"Plast i haven är ett enormt problem, både i Sverige och världen över. Om vi inte gör något kan det komma att finnas mer plast än fisk i haven år 2050."
– Miljöminister Karolina Skog

Naturen kan inte bryta ner och ta hand om plasten. Istället smulas den sönder och blir till mikroplaster som skadar miljö och djurliv. Mer än en miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet. Plasten är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare har hittat mikroplaster i fisk vi äter.

Plast som hamnar i haven är också en källa till att farliga kemikalier sprids. Dels kan plasten i sig innehålla hormonstörande och cancerogena tillsatser, dels kan plasten fungera som en magnet för olika kemikalier.

Ren och attraktiv kust 

2012 startade ett samarbetsprojekt för ett renare hav och en renare kust i Göteborg och Bohuslän. Elva västkustkommuner tillsammans med Västra Götalandsregionen, västkuststiftelsen samt Havs- och vattenmyndigheten samverkar idag i ett projekt som försöker få bort marint skräp längs västkusten i Bohuslän.

För att planera städinsatsen har man tagit fram ett gemensamt kartverktyg, Strandstädarkartan. En karttjänst som nu även fungerar i Kalmar län!

Material för strandstädning

Några av länets kommuner är anslutna till satsningen och du kan hämta material för städningen på flera platser.

Västerviks kommuns webbplatslänk till annan webbplats

Borgholms kommuns webbplatslänk till annan webbplats

Mörbylånga kommuns webbplatslänk till annan webbplats

Förhoppningen är att länets övriga kommuner ansluter sig under året.

Strandstädarkartan – så fungerar den

När du har bestämt dig för att städa en strand ska du använda Strandstädarkartan.

  • För att komma till kartan går du in på Västerviks kommuns webbplatslänk till annan webbplats.

  • I formuläret "Lägg till en flagga"länk till annan webbplats ska du välja åtgärd. Har du städat en strand och fört bort skräpet kan du välja ”Städat och klart!”. Fyll i formuläret och skicka in. Bra gjort! Glöm inte att bifoga före- och efterbilder.

  • Har du städat en strand ska skräpet sorteras och lämnas vid närmaste återvinningsstation, se kartan. Saknar du möjlighet att själva frakta bort säckarna välj ”Hämtbehov”. Fyll i formuläret och särskilt ”Beskriv med text var skräpet är placerat”. Bifoga före- och efterbilder! Kommunen kommer att hämta skräpet så fort de får tid och tillfälle.

  • Ser du en skräpig strand, välj ”Städbehov”, markera med röd flagga, fyll i en kort beskrivning och bifoga bilder på stranden.

  • Planerar du en städdag och vill bjuda in fler frivilliga som deltar, markera då med en vit flagga och fyll i datum och information om den planerade städningen för att visa andra att en städning är planerad.

Vi kan inte lova att skräpet på våra stränder försvinner, men vi lovar att era rapporter hjälper oss i arbetet mot den marina nedskräpningen.

Kontakt