Aktuellt om smittsamma sjukdomar

Här samlar vi information om aktuella utbrott av smittsamma sjukdomar hos djur som kan vara bra att känna till för djurägare i Kalmar län.

Mer information om vart du vänder dig och generella riktlinjer för Länsstyrelsens arbete gällande smittskydd.

Om smittskydd

Förhindra spridning av Afrikansk svinpest

Uppdaterad 2019-07-29

Den mycket smittsamma grissjukdomen afrikansk svinpest sprids just nu i Europa men har inte hittats i Sverige. Sjukdomen är ett mycket stort hot för tamgrisar och vildsvin men är inte farlig för människor. Virussjukdomen sprids med sjuka djur, ofta vildsvin, men också genom att överleva i charkprodukter och genom att följa med på smutsiga stövlar eller utrustning. Sjukdomen har stor påverkan på grisnäringen både genom bekämpningsåtgärder och handelsrestriktioner där den finns.

För att förhindra smittspridning är det viktigt att matavfall aldrig lämnas i naturen så att vildsvin kan komma åt det!

För att övervaka smittläget i Sverige ska fynd av döda vildsvin rapporteras in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). På deras webb finns mer fakta om sjukdomen och om hur vi skyddar oss. På Jordbruksverkets hemsida finns också information och informationsmaterial, t ex affischer med information om att inte lämna matrester i naturen.

Rapportera döda vildsvin till SVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om afrikansk svinpest på Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information och ladda hem informationsmaterial från Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Djurenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon 010-223 80 00 (växeln)