Risk för gräsbrand i Kalmar länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Utrike och Vittinge

Välkommen till hällristningarna i Utrike-Vittinge! Här kan du se flera tusen år gamla bilder, skapade av människor som levde under bronsåldern (1700 – 500 före Kristus). De knackade fram skepp, små runda gropar och cirkelmönster i berghällar och på stora stenblock. På ”Utrikestenen” finns en ovanlig och berömd plöjningsscen. Vandra gärna den 2 mil långa rundslingan Loftaleden som passerar förbi. Du befinner dig mitt i ett av norra Europas mest betydelsefulla hällbildsområden!

Foto på en flat berghäll i förgrunden. I bakgrunden syns skog och en åker mark. På hällen kan ristningar anas. Dessa förklaras av en skylt framför hällen.

Vittingehällen med sina många olika ristningar från bronsåldern. Foto: Coco Dedering

Symboler och budskap

Skepp, människor, cirklar, hästar och en massa runda gropar, så kallade skålgropar. Vad ville bronsålderns människor säga med sina bilder? Arkeologerna tror att det är böner och besvärjelser till gudar som styrde och ställde med väder och vind, sol och gröda, födelse och död. Vad tror du?

Vittingehällen och Utrikestenen

Vid Vittingehällen finns en informationstavla som visar vilka bilder du ska leta efter med ögat. På höjden söder om hällen finns ett litet gravfält och ett stort gravröse. Kanske ligger hen som knackade fram hällbilderna begravd här? Från höjden har du en fin utsikt över landskapet – i dungen västerut ”gömmer sig” Utrikestenen.

Utrikestenen är mycket speciell. Mellan skepp och spiraler finns en unik ärjningsscen där en människofigur kör en häst som drar ett årder. Ärja betyder att plöja jorden med ett årder. Ett årder är ett gammalt slags jordbearbetningsredskap, föregångare till plogen. Att bilderna har knackats i ett stort stenblock och inte i en fast berghäll är också ovanligt.

Lyssna på ett poddavsnitt om hällristningar

Lena König driver podden Arkeologi och Historia. I det här avsnittet träffar vi Veronica Palm som är arkeolog vid Västerviks museum. Hon berättar för oss om hällristningarna i Vittinge och vi får också höra om hällristningsvård, ifyllda ristningars vara eller icke vara och lite annat!

Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Ägare: Enskilda.

Utrikestenen och Vittingehällen och gravarna söder om Vittingehällen ingår i länsstyrelsens fornvårdsprogram.

Länsstyrelsens fornvårdsprogram

Vänligen gå inte eller sitt inte på hällristningarna. De är ömtåliga.

Fornlämningar är en del av vårt lagskyddade kulturarv.

Bra att veta

Hällbilderna är inte imålade med färg. De framträder bäst om det precis regnat eller på eftermiddagen eller kvällen, när stolen står lågt på himlen och visar ristningarna i så kallat släpljus. Du kan också själv åstadkomma släpljus genom att lysa med en ficklampa från sidan av hällristningen.

Loftaleden – ett vandringstips

Loftaleden är en 2 mil lång vandringsled som går i en cirkel – och i ett fantastiskt vackert och spännande kulturlandskap. Du passerar bland annat forntida vikar, gravrösen på bergstoppar och fler hällristningar. Läs om alla sevärdheter längs leden i broschyren Loftaleden – en natur- och kulturhistorisk vandringsled, utgiven av Lofta hembygdsförening och Västerviks museum.

Leden sköts av Lofta hembygdsförening.

Loftaleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Västerviks kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Broschyr om Loftaleden - Lofta hembygdsförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta hit

Hitta hit

Vandra på Loftaleden och du passerar både Utrikestenen och Vittingehällen.

Med bil: Utrikestenen och Vittingehällen ligger cirka 2,5 kilometer sydost om Lofta kyrka. Precis före gården Vittinge finns en liten parkeringsplats söder om vägen. Vid p-platsen finns också den första informationstavlan. Följ brukningsvägen söderut 700 meter till Vittingehällen och ytterligare ett par hundra meter åt väster, följ vandringsleden, Utrikestenen. Tur och retur är promenaden drygt 2 kilometer.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1, Kalmar

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss