Krusenstiernska gården

En trädgård med blommande buskar och höga lövträd. Bilden domineras av ett gammalt trähus med tegeltak och stora fönster.

Gamla bostadshuset i Krusenstiernska trädgården. Foto: Coco Dedering.

Välkommen in bakom det röda planket! Vid Krusenstiernska gården finns en rofylld miljö som vänder sig bort från yttervärlden, in mot den historiska fruktträdgårdens stillhet. Gården är en av landets bäst bevarade ”stadsträdgårdar”, i betydelsen stadsnära smågårdar. Byggnaderna med möbler och redskap, odlingarna, fruktträden och blomsterrabatterna – tillsammans bildar de en miljö där tiden nästan stått still sedan 1800-talet.

Gårdens äldre historia

På1700-talet slogs tre odlingslotter på landsbygden utanför Kalmar samman till en tomt. Det blev början till Krusenstiernska gården. Dagens huvudbyggnad och lusthuset uppfördes kring år 1800, de andra husen senare under 1800-talet. Hermina von Krusenstierna köpte gården år 1874. Där bodde även hennes make Philip, fosterdottern Hulda, tjänstefolk, trädgårdsmästare och hyresgäster. De hade kor, höns, katter och en gris. Hermina drev omfattande blomster-, grönsaks- och fruktodlingar. Mycket av skörden såldes. Det var en viktig inkomst för hushållet.

Museigård och trädgårdskafé

Vid Herminas död år1915 ärves gården av fosterdottern Hulda Nydell som i sin tur testamenterade den som kulturreservat till Kalmar stad år 1940. Då var den redan en ovanlig och ålderdomlig miljö. Krusenstiernska gården är nu en uppskattad museigård med sommaröppet trädgårdscafé. I trädgården odlas historiska grönsaks- och fruktsorter som tas tillvara i gårdens kök.

En av ”trädgårdarna” kring Kalmar stad

Kring äldre städer fanns jordbruksmark som hörde till stadsborna, bland annat privatägda odlingslotter. Från 1600-talet började rika stadsbor, som redan hade en gård inne i staden, även att bygga gårdar på sina lotter utanför staden. De försåg ägarna med livsmedel, men användes även som lantställen. Odlingarna ordnades i prydliga mönster och man började odla fruktträd, därav ordet ”trädgård”. De här stadsnära gårdarna kallas i Stockholm ”malmgårdar”, i Göteborg ”landerier”, men i Kalmar ”trädgårdar” rätt och slätt. Krusenstiernska gården är alltså en ”trädgård” i denna betydelse.

En vy över en trädgård med raka rader av blommor och andra odlingar. I bakgrunden finns även träd och buskar. Bakom ett plank anas bebyggelse.

Trädgårdsland med odlingar och fruktträd vid Krusenstiernska gården. Foto: Lotta Lamke.

Lyssna på ett poddavsnitt om Krusenstiernska gården

Lena König driver podden Arkeologi och Historia.

I det här avsnittet kan du höra om Krusenstiernska gårdens historia och om hur miljön sköts idag. Lena intervjuar Lotta Lamke, byggnadsantikvarie, Linn Stribrand, gårdens trädgårdsmästare samt Emma Angelin-Holmén som är gårdens verksamhetsutvecklare.

Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förServering Servering

Fakta

Krusenstiernska gården håller öppet från slutet av april till slutet av september. Under sommarmånaderna förekommer även servering där. På Kalmar kommuns webbplats hittar du mer information om gårdens historia och om öppettider, café, evenemang, med mera.

Krusenstiernska gården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I trädgården finns QR-koder som berättar om platsens historia:
Temapunkter i trädgården - Kalmar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krusenstiernska gården drivs som en stiftelse. I stiftelsens styrelse finns representanter för Kalmar kommun, Kalmar läns museum och Krusenstiernska släktföreningen.

Byggnaderna och trädgården är byggnadsminne sedan 1985 och skyddas genom kulturmiljölagen.

Byggnadsminne Länk till annan webbplats.

Hitta hit

Kontakt

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss