Kakelmakaren

Gråmålad byggnad i två våningar med putsad fasad och rikligt med stuckatur.

Kakelmakaren är en pampig byggnad från 1889 i vilken bland annat Sjöfartsmuseet finns. Foto: Per Lindegård

Kakelmakaren ligger i centrala Kalmar, längst ut på den östra delen av Kvarnholmen som kallas "Kattrumpan". Kakelmakaren är en pampig byggnad från 1889 som uppfördes som bostad åt fabrikören till Kalmar kakelugnsfabrik. Byggnaden ägs idag av Kalmar sjöfartsmuseum som visar sina samlingar här.

Kakelmakare Andersson

Olof Andersson föddes i Sörmland 1833. Efter flera år som lärling och gesäll i Stockholm flyttade han till Karlskrona. Här drev han en kakelugnsfabrik med 22 anställda. Men Olof Andersson kom inte överens med stadens styrande och 1879 flyttade han till Kalmar och startade Kalmar kakelugnsfabrik. Det gick bra för Olof Andersson och 1890 hade fabriken 52 anställda och tillverkade 1 630 kakelugnar.

Ståndsmässig bostad till fabrikören

Olof Andersson ville som fabrikör ha en pampig bostad som visade att han tillhörde samhällets övre skikt. Byggnaden som uppfördes 1889 är av sten i två våningar. Huset var i första hand en ståndsmässig bostad, men för att täcka kostnaderna för det påkostade bygget finns det också hyreslägenheter i huset.

Den putsade fasaden har rika utsmyckningar i klassicistisk stil och har hög konstnärlig kvalitet. Entréhallen är rikt dekorerad med målningar. I lägenheterna finns stucktak, påkostade paneler och andra snickerier bevarade. I huset finns en uppsättning kakelugnar som ger en provkarta på Kalmar kakelugnsfabriks produktion. Vem som anlitades för att rita byggnaden är okänt.

Gammal svartvit foto som visar kakelmakarens hus och kakelugnsfabriken i bakgrunden. Framför husen står många människor huvudsakligen mörkklädda män.

Foto på Kakelmakaren och den närliggande kakelugnsfabriken (Tyghuset). Bilden tagen i samband med fabrikör Anderssons begravning 1895 och tillhör Kalmar läns museum.

Kalmar Sjöfartsmuseum

Genom en donation fick Kalmar Sjöfartsförening fastigheten 1942 och här ligger idag Kalmar Sjöfartsmuseum. I museet finns tusentals nautiska föremål, skeppsmodeller, målningar och exotiska ting från när och fjärran. Museet strävar efter att behålla den genuina atmosfären hos ett litet traditionellt sjöfartsmuseum. Här doftar det tjära och havets brus kan höras i snäckorna som tagits hem av sjöfarare som seglat jorden runt. I huset finns det fortfarande hyreslägenheter.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla

Fakta

Hitta hit

Information

Kakelmakaren ägs av Stiftelsen Kalmar sjöfartsmuseum. Huset är sedan 1979 ett byggnadsminne och skyddas genom kulturmiljölagen.

Kalmar sjöfartsmuseum Länk till annan webbplats.
Kruk- och kakelugnsmakare 
i Kalmar län Länk till annan webbplats.

Byggnadsminnen Länk till annan webbplats.

Tips

Kalmar läns museum ligger i kvarteret intill Kakelmakaren. Besök utställningarna och ta del av de guidade turerna där.

Kalmar läns museum Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1, Kalmar

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss