Boda glasbruk

Flera belysta hyllor på vilka står glasföremål i olika former och färger som vaser och skålar.

Glasföremål tillverkade på Boda glasbruk. Foto: Lotta Lamke.

Klassiska Boda glasbruk är en av alla glasbruksorter som ligger inom det som kallas Glasriket i sydöstra Småland. Ta del av glastillverkningens historia och upplev en värld av sinnrik form, färg och funktion.

Klassiskt glasbruk i Glasriket

Boda glasbruk är ett av de mest välkända småländska glasbruken. Bruket startade 1864, samma år som full näringsfrihet infördes och det blev fritt fram att starta olika verksamheter överallt i Sverige. Orten är helt uppbyggd kring glasbruket och själva samhället heter därför Boda glasbruk. I den vackra bruksmiljön finns många typiska byggnader som visar glastillverkningens historia.

Krossen – från kiselkross till återvinningskross

Krossen vid Bodaån var en av de första byggnader som uppfördes vid glasbruket. Den inrymmer en gammal vattendriven krossmaskin, en så kallad kollergång. Liknande krossar har funnits vid alla glasbruk, men få har bevarats.

Glas består till största delen av smält sand, och den vanliga småländska sanden gav ett brunt- eller grönfärgat glas. För att få fram ett ofärgat glas krossades ursprungligen kiselsten till vit sand. Senare började man använda importerad kiselsand. Då användes krossarna istället till att återvinna glasavfall och uttjänta deglar – de lerkärl som glasmassan smälts i.

Sveriges största samling konstglas

När glasbruket lades ned i början av 2000-talet omvandlades det till glasmuseum: The Glass Factory. Här finns Sveriges största samling av konstglas.

Utställningarna visar glasets till synes oändliga värld av skiftande form, färg och funktion. Hantverket och den konstnärliga glastraditionen hålls levande och utvecklas i museets experimentella glashytta.

Hönsalottas luffarmuseum

Luffarnas historia knyter an till glasbrukets historia. Luffarna gästade nämligen ofta glasbruken för att få nattlogi i de varma hyttorna. I ett av glasbrukets gamla sliperier, Blomsliperiet, kan du besöka Hönsalottas luffarmuseum.

Bild inifrån glashytta där en kvinnlig arbetare hanterar något inne i en ugn med en lång pinne

Interiörbild från Boda glasbruk. Foto: Susann Johannisson

Kulturhistoriska guider till glasbruksmiljöer

I broschyren "Boda glasbruk – Kulturhistorisk guide i glasbruksmiljö" kan du läsa om flera byggnader, platser, historiska händelser och personer i samhället Boda glasbruk.

Boda glasbruk Länk till annan webbplats.

Liknande guider finns för flera glasbruksorter i Glasriket. De har tagits fram i ett samarbete mellan länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län.

Du kan ladda ned samtliga guider från Länsstyrelsens webbplats för publikationer. Skriv "glasbruk" i sökrutan.

Länsstyrelsens publikationer Länk till annan webbplats.

Glasbruk i Kalmar län

  • Alsterbro
  • Björkshult
  • Boda
  • Flygsfors
  • Gaddderås
  • Gullaskruf
  • Johansfors
  • Målerås
  • Nybro
  • Orrefors
  • Pukeberg
  • Åfors

Glasbruk utanför länet: Bergdala, Kosta, Lindshammar, Rosdala, Rydefors, Skruf, Strömbergshyttan och Transjö.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Hitta hit

Hitta hit

Boda glasbruk ligger cirka 1,5 mil nordost om Emmaboda. Följ väg 25 mellan Växjö och Kalmar, 20 kilometer väster om Nybro är du framme vid Boda glasbruk.

Kontakt

Kulturmiljöenheten

Länsstyrelsen Kalmar län

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1, Kalmar

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss