Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Friluftsliv

Att vistas i naturen är bra för både kropp och själ. Här kan du få inspiration inför nästa utflykt!

KALENDER

 • 20 aug 2022 Klocka som ikon 06.00 - 11.00
  Ringmärkning vid Uknö Ringmärkning av fåglar i vassarna. Utmärkt tillfälle att få se fåglar på mycket nära håll och lära sig både artkaraktär, ålders- och könsbestämningar.

  Anmäl dig här – senast 20 augusti

 • 20 aug 2022 Klocka som ikon 10.00 - 12.00
  Naturreservatet Ölvedal Vi besöker lövskogsområdet kring Marströmmen, vilket utmärks av en rik flora av både blomväxter och kryptogamer.

  Ingen anmälan krävs

 • 21 aug 2022 Klocka som ikon 10.00 - 12.00
  Örsjö Vandringsled Örsjö vandringsled tar dig med på en fantastisk naturvandring in i den djupaste trollskog, över vattendrag. Allt detta i ett kultur­landskap där sjön ständigt slår dig följe.

  Anmäl dig här – senast 21 augusti

 • 21 aug 2022 Klocka som ikon 11.00 - 12.30
  Stenen som ger Öland dess karaktär Med blicken fäst vid Blå Jungfrun berättas om de miljoner och tusentals år som format landskapet vi ser och stenen vi går på.

  Anmäl dig här – senast 21 augusti

Låga flöden i Emån

Det råder vattenbrist i Emåns vattensystem. Därför är det viktigt att vara sparsam med vattnet. Här svarar vi på frågor för dig som har tomt eller verksamhet inom Emåns avrinningsområde.

Miljö och vatten

Aktuell information om algblomning

Undvik att bada när vattnet är grynigt eller grumligt av alger. Här får du aktuell information om algblomningar samt var du kan rapportera in fynd längs kusten.

Samhälle

Åtgärder utifrån det förändrade omvärldsläget

Vi följer alla den oroväckande säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa. Från Länsstyrelsens sida gör vi det med fokus på hur den kan påverka oss i länet.

Foto på tre personer av olika etniska bakgrunder som sitter och ler mot varandra.

Informationsverige.se

Länsstyrelsernas webbplats med samhällsinformation för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen är översatt till flera språk.

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket och yrkesfisket

Du som är yrkesfiskare eller producent inom jordbruket och har drabbats av ökade kostnader till följd av kriget i Ukraina kan nu ansöka om ekonomiskt stöd.

Vigg (Aythya fuligula) vid Grönhögen på sydvästra Öland.

Natur och landsbygd

Nya fågelområden

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att föreslå nya områden för fåglar i Kalmarsund, längs Ölands östra kust och ute i Östersjön. Läs mer om uppdraget och vilka områden som berörs.

NYHETER

 • 2022-08-16

  Så påverkas tillgången till betaltjänster när Kassagirot försvinner

  Kassagirot är en betaltjänstlösning för kontanthantering av räkningsbetalningar, kontoinsättningar, kortuttag och dagskassa. Systemet används idag av cirka 150 ombud i Sverige. Den 1 september har ClearOn, företaget bakom Kassagirot, beslutat att avveckla tjänsten. Här berättar vi vad det innebär för tillgången till betaltjänster i Sverige.
 • 2022-08-15

  Nu öppnar ansökan om krisstöd till yrkesfisket

  Från och med idag kan du som är yrkesfiskare söka krisstöd hos Länsstyrelsen för ökade kostnader i samband med Rysslands i...
 • 2022-08-12

  Kustbevakningen övervakar torkan i Emån

  Länsstyrelserna i Jönköpings och Kalmar län följer vattensituationen i Emåns avrinningsområde noggrant. För att få en ännu...
 • 2022-08-09

  Nu öppnar ansökan om krisstöd för animalie- och växthussektorn

  Från och med idag den 9 augusti, kan du som är producent inom animalie- och växthussektorn söka krisstöd för ökade kostnad...