Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Friluftsliv

Att vistas i naturen är bra för både kropp och själ. Här kan du få inspiration inför nästa utflykt!

KALENDER

 • 13 31 jun 2022 jul 2022 Klocka som ikon 13.00 - 00.00
  Våra vilda bin - små men livsviktiga Välkommen till Ottenby och Länsstyrelsens utställning om vilda bin och vad de gör för nytta. Utställningen svarar på några av de vanligaste frågorna om vilda bins vardagsliv. Den tar också upp också o...

  Ingen anmälan krävs

 • 08 jul 2022 Klocka som ikon 10.00 - 14.00
  Vandring på Gransö, strandängarna söder om Värnanäs med sälspaning Mer information om vandringen finns på Friluftsfrämjandets webbplats.

  Anmäl dig här – senast 8 juli

 • 09 jul 2022 Klocka som ikon 10.00 - 14.00
  Vandring i Rälla naturreservat Vi vandrar i unik och omväxlande natur med start på sandfälten 40 meter över havet med utsikt över Kalmarsund. Fortsätter nerför rasbranten in i lövsumpskog med källflöden och genom mäktig ekskog ner ...

  Anmäl dig här – senast 9 juli

 • 09 jul 2022 Klocka som ikon 15.00 - 16.30
  Högenäs Orde - östra Ölands spännande kust Geologen Jan Mikaelsson berättar om hur Spanien påverkat det öländska landskapet och om hur den märkliga kustbilden med långa uddar och djupa vikar bildats för länge sedan. En unik kust som nästan bar...

  Anmäl dig här – senast 9 juli

Samhälle

Åtgärder utifrån det förändrade omvärldsläget

Vi följer alla den oroväckande säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa. Från Länsstyrelsens sida gör vi det med fokus på hur den kan påverka oss i länet.

Foto på tre personer av olika etniska bakgrunder som sitter och ler mot varandra.

Informationsverige.se

Länsstyrelsernas webbplats med samhällsinformation för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen är översatt till flera språk.

Vigg (Aythya fuligula) vid Grönhögen på sydvästra Öland.

Natur och landsbygd

Nya fågelområden

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att föreslå nya områden för fåglar i Kalmarsund, längs Ölands östra kust och ute i Östersjön. Här kan du läsa mer om uppdraget och vilka områden som berörs.

Miljö och vatten

Aktuell information om algblomning

Undvik att bada när vattnet är grynigt eller grumligt av alger. Här får du aktuell information om algblomningar samt var du kan rapportera in fynd längs kusten.

Djur

Om främmande invasiva arter och hur du rapporterar in fynd

Spridning av främmande arter kan innebära en stor risk för inhemska arter och deras livsmiljö. Länsstyrelsen samordnar och genomför tillsyn. Du kan hjälpa till genom att rapportera in fynd.

Miljö och vatten

Vattenläget i Kalmar län

Det är viktigt att du sparar på vattnet. Här finns tips och svar på vanliga frågor.

NYHETER

 • 2022-07-06

  Länsstyrelsen bjuder in till fördjupad dialog om nya Natura 2000-områden

  Efter att ha fått förlängd svarstid till regeringen bjuder länsstyrelsen nu in markägare, företagare, intresseorganisationer och kommuner till en fördjupad dialog om förslaget till nya Natura 2000-områden. Länsstyrelsen arbetar också med att granska och justera gränserna i förslaget med utgångspunkt från de synpunkter som framkommer.
 • 2022-07-05

  Inventering av lodjur

  Nu är resultatet från årets inventering av lodjur i Sverige klar. Beståndet ökar både i länet och i hela landet.
 • 2022-07-04

  Håll koll på algblomningen i Östersjön

  Årets algblomning kickstartade efter en riktigt varm midsommarhelg. Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Öster...
 • 2022-07-01

  Premiär för Skärpt läge – länsstyrelsernas podd om civilt försvar

  Skärpt läge – det civila försvarets återkomst och din roll i Sveriges beredskap. Det är namnet på länsstyrelsernas nya pod...