Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Friluftsliv

Att vistas i naturen är bra för både kropp och själ. Här kan du få inspiration inför nästa utflykt!

KALENDER

 • 20 maj 2022 Klocka som ikon 18.00 - 21.30
  Världsbidagen Våra vilda bin är små men livsviktiga. De minskar i Sverige och på många platser i världen. Se filmen som ger oss en tankeställare!

  Anmälningsdatum är passerat

 • 22 maj 2022 Klocka som ikon Heldag
  Biologiska Mångfaldens dag Det finns många sätt att engagera sig i samband Biologiska mångfaldens dag den 22 maj.

  Ingen anmälan krävs

 • 22 maj 2022 Klocka som ikon 15.00 - 17.00
  Sjö – Kärr – Sjö Den spännande berättelsen om återställningen av en del av Hökasjön utanför Nybro. Den relativt stora och viktiga sjön dikades och avvattnad under 1800-taket för att få mer odlings­bar mark i omgivning...

  Anmäl dig här – senast 22 maj

 • 24 maj 2022 Klocka som ikon 21.00 - 00.00
  Lys efter nattfjärilar med Station Linné Station Linné (Dave och Pav) lyser upp lakan för att kunna studera den fantastiska fjärilsfaunan i ett av Sveriges för insekter mest artrika områden.

  Anmäl dig här – senast 24 maj

Samhälle

Åtgärder utifrån det förändrade omvärldsläget

Vi följer alla den oroväckande säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa. Från Länsstyrelsens sida gör vi det med fokus på hur den kan påverka oss i länet.

Foto på tre personer av olika etniska bakgrunder som sitter och ler mot varandra.

Informationsverige.se

Länsstyrelsernas webbplats med samhällsinformation för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen är översatt till flera språk.

logga - KLIMAT KLIVET

Miljö och vatten

Sök investeringsstöd från klimatklivet

Har du en idé som kan bidra till att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka investeringsstöd från Klimatklivet. Stöd kan ges till alla utom privatpersoner. Ansökningsperioden är 3-18 maj.

Vigg (Aythya fuligula) vid Grönhögen på sydvästra Öland.

Natur och landsbygd

Nya fågelområden

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att föreslå nya områden för fåglar i Kalmarsund, längs Ölands östra kust och ute i Östersjön. Här kan du läsa mer om uppdraget och vilka områden som berörs.

Har du en riktigt bra idé?

Sök SKAPA-priset, som är Sveriges största utvecklingspris. Unga lovande uppfinnare, som är under 30 tävlar också om SKAPA-talang för unga innovatörer. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

Miljö och vatten

Sök stöd för säkrad dricksvattentillgång

Nu kan du ansöka om bidrag för åtgärder som förbättrar vattenhushållningen och tillgången till dricksvatten. Bidrag kan framförallt sökas av kommuner och kommunala bolag.

NYHETER

 • tändsticka med låga
  2022-05-13

  Eldningsförbud i hela Kalmar län

  Från klockan 12.00 den 13 maj är det eldningsförbud i länets alla kommuner. Beslutet har fattats av respektive kommun och gäller tills vidare.
 • 2022-05-10

  Än är det liv i Kvilleken

  Kvilleken, som uppvisat en alltmer vacklande hälsa sedan 2012, fortsätter att kämpa på. Länsstyrelsen Kalmar län kan nu me...
 • 2022-05-04

  Kontrollerad bränning ska bevara och återskapa naturvärden

  Under onsdagen kommer det stiga rök från skogen vid Norrskogen intill Alsteråns mynning i sjön Allgunnen i Nybro kommun, m...
 • 2022-05-02

  Stoppa kvarkan

  Första veckan i maj uppmärksammar vi sjukdomen kvarka, en smittsam luftvägssjukdom som drabbar hästar och kan göra dem svå...