Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Friluftsliv

Att vistas i naturen är bra för både kropp och själ. Här kan du få inspiration inför nästa utflykt!

KALENDER

 • 24 maj 2022 Klocka som ikon 21.00 - 00.00
  Lys efter nattfjärilar med Station Linné Station Linné (Dave och Pav) lyser upp lakan för att kunna studera den fantastiska fjärilsfaunan i ett av Sveriges för insekter mest artrika områden.

  Anmäl dig här – senast 24 maj

 • 25 maj 2022 Klocka som ikon 13.00 - 14.30
  Vägledning kring jordbruksmark och fysisk planering Hushållningssällskapet har på uppdrag av Länsstyrelsen tagit fram rapporten "Planeringsunderlag för brukningsvärd åkermark i Kalmar län" för att lyfta vad som kan klassas som brukningsvärd jordbruksma...

  Anmäl dig här – senast 23 maj

 • 26 maj 2022 Klocka som ikon 08.30 - 11.00
  Exkursion till Rånen Rånen, som ligger strax söder om Valdemarsvik, är en av Tjust förnämligaste fågellokaler. Vi förväntar oss att höra rördrom, se flera par brun kärrhök, se skäggmesar, höra sångare i vassarna och både ...

  Anmäl dig här – senast 26 maj

 • 27 maj 2022 Klocka som ikon 11.00 - 12.30
  Stenen som ger Öland dess karaktär Vi möts vid P-platsen söder om Byrums raukar för att promenera ett hundratal meter längs kusten. Med blicken fäst vid Blå Jungfrun berättas om de miljoner och tusentals år som format landskapet vi ser...

  Anmäl dig här – senast 27 maj

Samhälle

Åtgärder utifrån det förändrade omvärldsläget

Vi följer alla den oroväckande säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa. Från Länsstyrelsens sida gör vi det med fokus på hur den kan påverka oss i länet.

Foto på tre personer av olika etniska bakgrunder som sitter och ler mot varandra.

Informationsverige.se

Länsstyrelsernas webbplats med samhällsinformation för dig som är ny i Sverige. Webbplatsen är översatt till flera språk.

Miljö och vatten

Lämna anbud för att få stöd till publik laddinfrastruktur

23 maj-7 juni kan du lämna anbud för att få stöd till laddinfrastruktur som är tillgänglig för allmänheten. Stöd kan ges till alla utom privatpersoner. Här kan du läsa mer om hur det går till.

Vigg (Aythya fuligula) vid Grönhögen på sydvästra Öland.

Natur och landsbygd

Nya fågelområden

Länsstyrelsen har fått i uppdrag att föreslå nya områden för fåglar i Kalmarsund, längs Ölands östra kust och ute i Östersjön. Här kan du läsa mer om uppdraget och vilka områden som berörs.

Har du en riktigt bra idé?

Sök SKAPA-priset, som är Sveriges största utvecklingspris. Unga lovande uppfinnare, som är under 30 tävlar också om SKAPA-talang för unga innovatörer. Sista ansökningsdag är den 31 maj.

Miljö och vatten

Sök stöd för säkrad dricksvattentillgång

Nu kan du ansöka om bidrag för åtgärder som förbättrar vattenhushållningen och tillgången till dricksvatten. Bidrag kan framförallt sökas av kommuner och kommunala bolag.

NYHETER

 • 2022-05-19

  Stora satsningar för bättre vatten

  Länsstyrelsen har betalat ut drygt 11,2 miljoner kronor till nya projekt i länet. Pengarna går till kommuner och ideella föreningar som har sökt bidrag till lokala vattenvårdsprojekt (LOVA). Pengarna ska användas till bland annat satsningar på ett giftfritt båtliv, kartläggning av spöknät och planering och genomförande av åtgärder som förbättrar vattenkvaliteten i länets vattendrag, sjöar och kustvatten.
 • 2022-05-13

  Eldningsförbud i hela Kalmar län

  Från klockan 12.00 den 13 maj är det eldningsförbud i länets alla kommuner. Beslutet har fattats av respektive kommun och ...
 • 2022-05-10

  Än är det liv i Kvilleken

  Kvilleken, som uppvisat en alltmer vacklande hälsa sedan 2012, fortsätter att kämpa på. Länsstyrelsen Kalmar län kan nu me...
 • 2022-05-04

  Kontrollerad bränning ska bevara och återskapa naturvärden

  Under onsdagen kommer det stiga rök från skogen vid Norrskogen intill Alsteråns mynning i sjön Allgunnen i Nybro kommun, m...