Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Mat på bordet i kris och krig — mer aktuellt än någonsin

Regeringen har just presenterat livsmedelsstrategin 2.0 som understryker vikten av att skapa en robust livsmedelskedja. Detta var också utgångspunkten när livsmedelskedjan i Jönköping nyligen diskuterade länets förutsättningar att kunna ha mat på bordet även om det blir kris eller krig.
- Vi har en god inhemsk produktion i länet, men faktum är varannan tugga är importerad. Om vi ska ha god beredskap i kristider behöver vi säkra en ökad inhemsk livsmedelsproduktion i fredstider, säger Nina Elmsjö, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen i Jönköping.
Målet i den regionala livsmedelsstrategin från 2018 är att länet ska ha en ökad och hållbar produktion av mat som samtidigt leder till fler jobb och tillväxt. Redan då strategin togs fram 2018 så var ett av fokusområdena att stärka robustheten i livsmedelkedjan, vilket idag är mer aktuellt än någonsin. Hur får vi mat på bordet i kris och krig just Jönköpings län? Det diskuterades vid en övning för livsmedelskedjan som länsstyrelsen tillsammans med Livsmedelsverket och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) arrangerade med målet att skapa medvetenheten, identifiera sårbarheter och möjliga lösningar för att utveckla livsmedelsberedskap i Jönköpings län.
– Det är kanske inte rimligt att tänka att vi ska vara helt självförsörjande i hela livsmedelskedjan i Sverige. Vi har till exempel ingen egen produktion av drivmedel och utsäde. Men vi behöver bli bättre och vi behöver bli medvetna om våra beroenden och ha en plan för hur vi kan skapa robusthet i länets livsmedelskedja. Den här övningen är tänkt att bidra till just detta, säger Gabriella Rådberg, samordnare för den regionala livsmedelsstrategin på Länsstyrelsen i Jönköping.
En stark livsmedelskedja tillsammans
Jönköpings län är en av de handfull län som fått möjligheten att genomföra övningen. Under ledning av samtalsledare från Livsmedelsverket och FOI samlades aktörer från hela livsmedelskedjan, allt från primärproducenter av kött, mjölk och grönsaker till förädlare, grossister, handlare och representanter från kommunernas kost- och beredskapsenheter, för att diskutera på flödesstörningar i livsmedelskedjan på regional nivå. Regionala leverantörer av energi och vatten var också inbjudna som en del av kedjan.
Frågor som behov av lagerhållning, fungerande leveranser, tillgång till insatsvaror, el, IT och vatten diskuterades flitigt under dagen. Förmåga att ta beslut och att ha förtroende för varandra i kris var också frågor som lyftes fram.
– Syftet med övningen är att ge oss ökad kunskap om varandras förutsättningar och behov. Vi får också möjlighet att bygga nätverk mellan aktörer inom livsmedelskedjan, sade Gabriella Rådberg.
Hur summerar du dagen?
– Dagen gav både nya och nygamla insikter. Bland annat att livsmedelskedjan är komplex och att alla leden är beroende av varandra. En annan sak jag tycker att vi fick bekräftat är att mandatfrågan är viktig, alltså vem det är som prioriterar och fattar beslut om det blir skarpt läge. Det här är något som jag tror skulle vara bra om vi alla inom våra respektive organisationer reder ut. Det skulle förenkla beslutsprocesser vid ett eventuellt krisläge. Slutligen tycker jag att det är tydligt att vi alla som jobbar med frågorna är betjänta av att ha bra kommunikation och kontakt med varandra. Det underlättar att ha ett namn och ett ansikte om man behöver ta kontakt med någon, oavsett om det är i fredstid eller kristid.
Så jobbar länsstyrelsen med livsmedelsstrategin Länk till annan webbplats.