Risk för gräsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Internationella kvinnodagen – en påminnelse om att vi inte är framme än

Josefin Andersson och Charlotte German.

Siffrorna visar tydligt att Jönköpings län inte är jämställt. Men allt är inte nattsvart. I veckan delades utmärkelsen Årets unga ledande kvinna ut för tionde året. Landshövdingen sitter i juryn och länsstyrelsen har varit med som partner sedan starten.
‑ Vi är glada och stolta över engagemanget kring priset, säger Josefin Andersson, sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen i Jönköping.

Internationella kvinnodagen har uppmärksammats den 8 mars sedan 1910-talet. Dagen belyser utmaningar inom jämställdhet och lyfter framsteg.
‑ Jämställdhet är nödvändigt för ett välmående samhälle. Flickor och pojkar, kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina liv, säger Charlotte German, sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen i Jönköping.

Siffrorna i länet är talande:

  • Kvinnor utgör 38 procent av ledamöterna i kommunfullmäktige.
  • Kvinnors löneinkomst är 76 procent av männens.
  • Kvinnor är underrepresenterade som chefer i både offentlig och privat sektor.
  • Folkhälsoenkäten Ung 2023 visar att 39 procent av tjejerna och 19 procent av killarna har utsatts för sexuella ofredanden.

‑ Tjejer har högre meritpoäng i gymnasiet och vidareutbildar sig mer än killar. Men högre utbildning ger inte högre inkomster, bättre arbetsmiljö eller karriärmöjligheter för kvinnor, säger Andersson.

Våld och ofredande - men också framsteg

Den yttersta konsekvensen av ojämställdhet är mäns våld mot kvinnor. Vanliga ofredanden är oönskade avklädda bilder, sexuella kontakter på sociala medier och tafsande.

‑ 10 procent av tjejer och 5 procent av killar i årskurs 9 säger att det förekommer våld i deras familj, säger German.

Framsteg har gjorts inom våld som arbetsgivarfråga. Fler arbetsgivare frågar om våld i medarbetarsamtal, vilket förenklar upptäckt och stöd. Utveckling hos chefer Länsstyrelsen erbjuder för första gången Jämställdhetsmyndighetens grundkurs i jämställdhetsintegrering för ledare i offentlig sektor. Nio ledare från lärosäten, myndigheter och kommuner deltog i första utbildningstillfället i februari. Andra tillfället är i april.

‑ Utvecklingsarbete når större framsteg om det är förankrat hos ledare med kunskap och förståelse, säger Josefin Andersson.

Årets unga ledande kvinna

Ett annat initiativ som skapar engagemang och sätter jämställdhet på agendan är Årets unga ledande kvinna, som drivs av Science Park, Handelskammaren och Regionen. Länsstyrelsen är stolt partner och landshövding Brittis Benzler sitter i juryn. I torsdags hölls årets prisceremoni, där Fanny Arvidsson (lager-/logistikansvarig Spobik) utsågs till Årets unga ledande kvinna, Victoria Gynnerstedt (VD Black Bull Functional Fitness) blev Årets unga ägande kvinna och Cajsa Persson (Project management officer Infobric) blev Årets blivande styrelsetalang.

‑ Det har varit både roligt och utmanande att vara med i juryn – så många duktiga kvinnor har nominerats! Det är inspirerande att se ledare som inte bara utvecklas själva, utan också lyfter andra. Att välja vinnare var svårt, och jag hoppas att alla som uppmärksammats känner sig hedrade och stärkta i sin roll. De kan alla vara viktiga förebilder för andra, säger landshövdingen.

Vinnarna från Årets unga ledande kvinna. Från vänster Cajsa Persson, Fanny Arvidsson och Victoria Gynnerstedt.

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss