Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Viktigt inför lodjursjakten

Den 1 mars startar årets licensjakt på lodjur i Jönköpings län. Lodjuret är fridlyst och får, liksom de andra stora rovdjuren, endast jagas under strikt kontrollerade former.
– Vid lodjursjakt är det mer att tänka på än vid till exempel älgjakt. Det är viktigt att den som jagar är påläst om vad som gäller och tar ansvar, säger Henrick Blank enhetschef på länsstyrelsen.
Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen som i enlighet med den svenska rovdjurspolitiken syftar till att underlätta samexistens mellan människor och lodjur samtidigt som en livskraftig stam bibehålls.
Naturvårdsverket har överlämnat rätten att besluta om licensjakt på lodjur till alla länsstyrelser utom Gotland (som saknar lodjur). Länsstyrelsernas uppdrag är att besluta om villkoren för jakten, genomföra besiktningar av fällda lodjur och skottplatser samt kontrollera regelefterlevnad i enlighet med licensjaktsbeslutet. I år får som mest åtta lodjur, eller maximalt tre vuxna honor fällas på licensjakten. Lodjur får jagas i hela länet, men tilldelningen av djur är indelad i två områden.
– Vid lodjursjakt är det mer att tänka på än vid till exempel älgjakt. Det är viktigt att den som jagar är påläst om vad som gäller och tar ansvar. Vi kommer att genomföra tillsyn, delvis i samarbete med Polisen, för att kontrollera att villkoren i licensjaktsbeslutet följs, säger Henrick Blank enhetschef på länsstyrelsen.
Viktigt att tänka på inför jakten
- Registrera sig i Jägarregistret innan jaktstart
- Känna till och följa villkoren i länsstyrelsens licensjaktbeslut
- Förbereda sig genom att träna skytte och ha tillgång till eftersökshundar
- Hålla sig informerad om tilldelningen i jaktområdet
- Säkerställa att man har jakträtt på den mark man ska jaga på
- Känna till hur viltkamera får användas i kombination med motorfordon under jakten
Som utgångspunkt får jakt, enligt 31§ jaktlagen, inte ske från motorfordon. Motorfordon får dock användas för att söka efter lodjursspår under jakten enligt det undantag som finns i beslutet. Motorfordon får i övrigt inte användas för att spåra, förfölja, genskjuta vilt, förhindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.
Med hänvisning till 31 § jaktlagen behöver även den som använder viltkamera tänka sig noga för om, och i så fall hur, motordrivet fordon används för att färdas till, eller förflytta sig under jakten. På Naturvårdsverkets webbplats finns allmän vägledning om viltkamera och jakt.
Viltkamera för privat användning, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Mer information om vad som gäller för lodjursjakt finns på Länsstyrelsens webbsida. Där finns också beslutet om årets licensjakt.
Licensjakt efter lodjur 2025, Länsstyrelsen Jönköping Länk till annan webbplats.