Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hjälp oss samla in fynd: Bli naturobservatör!

Fjäril på kungsmynta.

Är du naturintresserad? Via sajten naturkunnig.se kan du öka din kunskap om växter och djur, och kanske börja rapportera iakttagelser gjorda i naturen.

– Genom att ge deltagarna grundläggande kunskaper om den svenska naturen vill vi skapa ett intresse och engagemang. Det i sin tur kan leda till att de väljer att bli så kallade naturobservatörer och börjar rapportera arter och andra observationer, säger projektledaren Nicklas Jansson, biolog vid Länsstyrelsen Östergötland.

Naturkunnig.se är en kostnadsfri, internetbaserad utbildning som ska öka intresset och kunskapen om växter och djur. Det finns också en förväntan att få fler att registrera och rapportera iakttagelser gjorda i naturen. På så sätt kan du som naturintresserad också hjälpa länsstyrelserna och andra i arbetet att inventera olika arter.

Nya guidningar lanserade

Nu har utbildningen utökats med två filmade digitala fältguidningar. En film förklarar hur du systematiskt kan studera vår- och hösttecken, så kallad fenologi. En annan visar hur det går till att studera och rapportera grodor och andra hotade djurarter.

Sajten togs fram 2021 för att ta vara på naturintresset i svallvågorna av pandemin. Då lanserades det som ett samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Östergötland, Örebro, Västra Götaland, Jönköping och Kronoberg samt Naturvårdsverket, Lunds universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet (Artdatabanken och Naturens Kalender).

När den nya versionen släpps den 6 mars har fyra nya delmoment adderats till kursen. Nu finns den tillgänglig i hela Sverige.

Här kan du registrera dig och komma igång med utbildningen direkt:

Naturkunnig.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4, Jönköping

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss