• Eldningsförbud i hela länet

    Nu är det eldningsförbud i hela Jönköpings län. Nu är brandrisken stor och samtliga kommuner i länet har beslutat om eldningsförbud för att minska risken för brand i skog och mark. Förbudet gäller från och med kl. 10.00 tisdag 30 maj och tills vidare.

Risk för skogsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen öppnar residenset för allmänheten på nationaldagen

Länsresidenset i Jönköping

Foto: Mostphotos

Efter flera års uppehåll, bland annat på grund av pandemin, är det nu återigen dags. På nationaldagen den 6 juni öppnar landshövdingen upp residensets dörrar för allmänheten. Det blir guidade turer genom residensets historia och vackra interiör med efterföljande servering i trädgården för de som önskar.

— Länsresidenset är en del i Jönköping historia. Det känns därför bra att få återta den trevliga traditionen och öppna husets portar för Jönköpings länsbor. Extra roligt är det att göra det i samband med årets nationaldag som i år högtidlighåller att grunden för landet Sverige lades för 500 år sen och samtidigt kan fira att vi idag är en öppen demokrati, säger Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län.

Under dagen finns möjlighet att boka in sig på en historisk guidning genom residensets vackra rum. En landshövding har boplikt, och en del av Länsresidenset är hennes bostad. Visningen sker i de andra delarna av byggnaden, som i dag används för möten och representation. De guidade turerna kommer att avgå varje hel timme, klockan 10, 11, 12, 13 och 14 och tar cirka 30 minuter.

— Det är viktigt att det blir en bra upplevelse för våra besökare och vi har därför fått sätta ett maxantal per visning. Det kommer däremot att finnas möjlighet för fler att fira i trädgården där vi bjuder på korv och ostkaka till högtidlig musik, säger Tomas Paulin, residensmästare och guide.

Utdelning av fanor

Varje år delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag ut flaggor eller fanor till föreningar och organisationer. Landshövding Helena Jonsson delar ut årets fanor i samband med nationaldagsfirandet till Skillingaryds Idrottssällskap, Sommens Segelsällskap och Logen 78 S:t Sigfrid av den Oberoende Odd Fellow Orden, Nässjö.

Föranmälan krävs

Föranmälan krävs till både de guidade turerna och firandet i trädgården. Antalet platser är begränsat till 30 personer per tur. Rekommenderad ålder är från cirka 12 år.

Anmälan till nationaldagsfirande på residenset


Pressinbjudan

Media bjuds in att delta under dagen och vara med under någon av vandringarna. Utdelning av fanor sker cirka klockan 12.30 i länsresidensets trädgård. Landshövdingen finns tillgänglig för intervjuer.

Anmäl ditt intresse senast 3 juni via e-post till länsledningens koordinator Vesna Blomqvist vesna.blomqvist@lansstyrelsen.se.

Kontakt