Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så ska kungen uppmärksammas i Jönköping

DD.MM. Konungen och Drottningen

Foto: Peter Knutson/Kungl. Hovstaterna

2023 firar H.M. Konungen 50-år på tronen. Det uppmärksammas med kungligt besök i Sveriges alla 21 län. I februari besöker kungaparet Jönköping och nu är det klart hur kungen ska uppmärksammas.

— Det är med stor glädje vi välkomnar kungaparet till Jönköpings län. Jag hoppas att många länsinvånare har möjlighet att delta i firandet av H.M. Konungens 50 år på tronen, säger landshövding Helena Jonsson som är värd för besöket.

Den 16 februari tar landshövdingen emot DD.MM. Konungen och Drottningen i Jönköping. Länsstyrelsen har planerat besöket och i samarbete med Region Jönköpings län, Jönköpings kommun, Jönköping City och Jönköpings läns museum tagit fram ett program för dagen. Självklart med småländska inslag i innehållet.

— Vi har mycket att vara stolta över i vår bygd. Jag har därför goda förhoppningar om att det program som vi tagit fram tillsammans med andra inblandade aktörer, ska bjuda både kungaparet och länets invånare på en minnesvärd dag, säger Helena Jonsson.

Länsbesöket inleds på Kulturhuset Spira med en fotoutställning och ett scenprogram för inbjuden publik. Kungaparet kommer därefter att åka kortege från Hovrättstorget genom city till Magnus Ladulås plats. Där sker en kortare historisk guidning och ett minnesmärke från jubileumsbesöket ska avtäckas.

Lunch serveras på residenset och består av Smålands landskapsmeny. Ett 40-tal inbjudna gäster från hela länet deltar.

På eftermiddagen fortsätter firandet i Rådhusparken tillsammans med allmänheten. Det blir uppträdande med elever från Kulturskolan i Jönköping samt tal av H.M. Konungen och landshövding Helena Jonsson. I parken kommer det även att finnas möjlighet att besöka olika utställningar med lokala inslag. När eventet i Rådhusparken är slut, avslutas kungaparets officiella besök i Jönköping.

Programmet i korthet

Ett utförligare program med hålltider kommer att publiceras på Länsstyrelsens webbplats närmare besöket.

Kulturhuset Spira
Regionstyrelsens ordförande Rachel De Basso tar emot kungaparet. Presentation av ett för H.M. Konungen specialkomponerat scenprogram med koppling till olika platser i länet. Utställningsproducent från Jönköpings läns museum presenterar och visar fotoutställningen Kungen var här! med bilder från kungens 50 år på tronen och historiska tillbakablickar.

Kortege till Magnus Ladulås plats
Kortege med start vid Hovrättstorget för vidare färd till Magnus Ladulås plats. Kungaparet tas emot av Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun. I samband med avtäckning av minnesmärke från jubileumsdagen ges även en kort historisk presentation om Magnus Ladulås plats.

Event i Rådhusparken
På scen uppträder bland annat Hemvärnets musikkår Jönköping – Huskvarna, Kulturskolan i Jönköping och det blir tal av landshövdingen och H.M. Konungen. I parken bjuds det på aktiviteter med lokala föreningar och aktörer, bland annat scoutkårer, e-sportlag och framstående lokala idrottsprofiler. Under dagen ges även möjlighet att ta del av Jönköpings kommuns senaste satsning på hälsosamma och nytänkande måltider för barn och unga.

Kontakt