Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ett Jönköpings län fritt från våld

Två kvinnors siluetter som hoppar högt i den orange solnedgången

Nu startar "En vecka fri från våld" och "Orange week" i länet under den gemensamma parollen "Ett Jönköpings län fritt från våld." Veckan är till för att sprida kunskap om våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Våld går att förebygga.

Det är viktigt att olika aktörer i samhället arbetar tillsammans för att förebygga våld.
Länsstyrelsens roll under Ett Jönköpings län fritt från våld är att sprida information om kampanjen, arrangera föreläsningar och seminarier med fokus på våldsprevention.
- Vi samordnar även de aktiviteter som pågår i länet under veckan. Det handlar om digitala och fysiska föreläsningar, utställningar, manifestationer och mycket annat, berättar Tania Karanja.

OrangeDay

Den 25 november är det Orange Day; den internationella dagen som FN (Förenta Nationerna) instiftat för avskaffandet av våld mot kvinnor. Denna dag uppmanar FN hela världen att manifestera och uppmärksamma våld mot kvinnor genom att använda färgen orange. Med sitt ljus och optimism representerar färgen en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.
- I Jönköpings län flaggar vi med orange flaggor och många byggnader lyser i orange, människor bär något orange och engagerar sig genom att arrangera event och manifestationer för att uppmärksamma våld mot kvinnor, säger Tania Karanja, utvecklingsledare på Länsstyrelsen.

Ökat engagemang

En vecka fri från våld och Orange week har vuxit i omfång och uppmärksamhet. Detta år finns det flera nya deltagare som vill vara med i arbetet och bidra.

- Vi är oerhört glada över det ökade engagemanget. Det är många verksamheter som genomför olika sorters aktiviteter, säger Tania Karanja.

Ta del av veckans program och aktiviteter Länk till annan webbplats.

Fakta

Kampanjveckan är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN och initiativet stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna.

Kontakt