Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Provsvar bekräftar vargvalp i Bergaskogenreviret

Fotografi av vargvalpar

Länsstyrelsen kan konstatera att en valp har fötts i vargreviret Bergaskogen efter att spillning från valpen har analyserats. Reviret, som är känt sedan februari 2022, ligger i delar av västra Jönköpings kommun samt i delar av Mullsjö och Habo kommun.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har konstaterat att det fötts minst en valp i Bergaskogen. Valpen har bekräftats med hjälp av DNA från valpspillning. Länsstyrelserna kommer att följa upp reviret och vargarna under inventeringsperioden som startar den 1 oktober, bland annat för att bekräfta föryngringen även under denna period.

Mer information behövs

När valparna bli äldre under hösten kommer de att röra sig mer tillsammans med föräldrarna i reviret, jämfört med nu under sommaren. En familjegrupp bestående av föräldrar och valpar behöver inte alltid gå tillsammans utan kan ibland dela upp sig och vara på olika håll i reviret.

Länsstyrelsen tar tacksamt emot information från allmänheten om synobservationer eller andra observationer, till exempel spillning. Observationerna kan bidra till att få reda på mer om vargarnas rörelser i reviret och om revirets utbredning, vilket är en viktig kunskap att förmedla till exempelvis tamdjursägare och jägare.

Rapportera gärna din observation till

Skandobs.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst