Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vem ska få länets Klimatpris 2022

Ett foto av klimatpriset

Nu är nomineringen öppen för årets pris. Vem tycker du förtjänar att bli årets vinnare?

Hjälp oss att hitta de bästa initiativen. Nomineringen är öppen till och med den 15 augusti och du nominerar din favorit längre ner på sidan. Du kan nominera företag, föreningar eller personer, som har gjort en extra insats inom energi- och klimatområdet, till Klimatpriset. Det är länets största och mest prestigefyllda pris för ett framgångsrikt klimatarbete.

– De nominerade ska bidra till att förverkliga länets vision om att bli ett Klimatsmart plusenergilän senast år 2045. Det innebär att man tar klimatfrågan på allvar, minskar sina utsläpp här och nu och bidrar i klimatanpassningsarbetet, förklarar Jesper Agrelius, klimat- och energiutvecklare på Länsstyrelsen.

Goda exempel

Bakom Klimatpriset står Klimatrådet i Jönköpings län, som årligen har delat ut priset sedan 2012. Genom Klimatpriset vill rådet lyfta och uppmärksamma positiva miljöinsatser runt om i länet. Det är ett sätt att sprida goda exempel till andra verksamheter.

– Pristagarna fungerar som inspirationskälla för alla som vill bidra till omställningen mot ett hållbart samhälle, säger Jesper Agrelius.

Gjuten plakett

Vinnare av Klimatpriset får en gjuten plakett av återvunnen aluminium, tillverkad i Jönköping. Priset delas ut av landshövdingen som är Klimatrådets ordförande Helena Jonsson under årets Klimatvecka den 17-23 oktober.

– Jag är säker på att det finns jättemånga som verkligen förtjänar det här priset och som gör mycket bra för att minska den negativa klimatpåverkan och klimatanpassa länet, säger hon.

Att få Klimatpriset betyder att man får ett erkännande för sitt hållbarhetsarbete och att det har positiv inverkan på länets utveckling.

Sista nomineringsdag är 15 augusti. Vi sammanställer just nu årets nomineringar.

Kriterier för Klimatpriset

  • Insatsen ska bidra till Klimatrådets vision om ett Klimatsmart Plusenergilän, helst på en nivå som går att mäta, utvärdera eller kvantifiera på något vis.
  • Insatsen ska vara ett gott exempel i sitt område, det räcker inte enbart med att uppfylla lagkrav.
  • Insatsen ska helst vara reproducerbar och kunna spridas i andra sammanhang så att andra kan dra nytta av erfarenheterna.
  • Priset syftar till att uppmärksamma konkreta insatser som bidrar med ett bevisat resultat, därför är insatser för test/demonstration och projekt som testar metoder svåra att utse som vinnare.

  Tidigare vinnare av Klimatpriset

  2021, Fagerhults belysning

  2020, Gnosjö Automatsvarvning

  2019, Tenhults Naturbruksgymnasium

  2018, Hela Människan

  Vinnare innan 2018 finns på Klimatrådets webbplats

  Klimatpriset på Klimatrådets webbplats Länk till annan webbplats.

  2017, Långhult Biogas och Söderlinds ekologiska grönsaker

  2016, Vätterhem

  2015, Mikael Wik, Adelövs gård

  2014, Bernth Nyberg, Aktiv Sol i Nöbbele

  2013, Friskis & Svettis Jönköping

  2012, Sävsjö Biogas

  Kontakt

  Länsstyrelsens presstjänst