Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

De är inbjudna till middag på Kungliga slottet

Kungliga slottet i kvällsljus

Fredag 29 april bjuder Kungaparet in till Sverigemiddag för att uppmärksamma personer från hela landet som gör betydande insatser. Från Jönköpings län är flera representanter inbjudna.

Sverigemiddagen infördes 2013 i samband med Kungens 40 år på tronen och har blivit en återkommande tradition. Närmare 200 gäster bjuds in och består av utvalda länsrepresentanter samt Sveriges alla landshövdingar.

Varje län får nominera förslag på inbjudna representanter. Från Jönköpings län deltar landshövding Helena Jonsson med sin make Göran Johansson och de tre länsrepresentanterna med respektive.

– Det här är ett fint initiativ av Kungahuset och ett bra sätt att lyfta fram personer som gör viktiga insatser i vårt samhälle. Alla inbjudna gäster från länet var mycket glada och förväntansfulla inför Sverigemiddagen när jag träffade dem för ett par veckor sen på länsresidenset, säger landshövding Helena Jonsson.

Nominerade och inbjudna gäster från Jönköpings län

Anders Elm, Jönköping, med maka Camilla Elm

Anders Elm är prisad biologilärare på Hovslättsskolan i Jönköping.
I februari 2020 tilldelades han lärarpriset i biologi av Kungliga Vetenskapsakademien ”för att han utgår från elevernas vardag och genom lustfyllda biologiexkursioner i närmiljön uppmuntrar och inspirerar både kollegor och elever att vilja lära”.

Anders Elm har bland annat byggt ett helt undervisningsprojekt runt den närliggande Tabergsån. Eleverna har fått städa ån, följt årstidernas skiftningar på plats och fiskat kräftor som sedan dissekerats och till sist – ätits upp vid en gemensam kräftskiva.

Han brinner för att undervisa utomhus. Om man läser om skogen ska man vara i skogen, om man läser om bergen ska man vara i bergen. Hans önskan är att få eleverna att se vad som finns runt omkring oss som vi behöver vara rädda om.

Patrik Andersson, Anderstorp, med sambo Annelie Alm

Patrik Andersson är VD och koncernchef i sann Gnosjö-anda.

Han är verksam som VD och koncernchef på företaget Garo i Gnosjö. Garo är ett elektronikföretag som framförallt är kända för sin tillverkning av laddstolpar för elbilar. Företagets huvudkontor finns i Gnosjö och de bedriver verksamhet i Sverige, Norge, Finland, Irland, Nordirland, Storbritannien och Polen.
Med rötterna kvar i Gnosjö och Småland har Garo sedan 1939 varit ett ledande företag för elektroniklösningar i Sverige. I takt med att bolaget har växt har Garo också tagit sig in på den internationella marknaden med sina totallösningar för elektronik.

Daniel Grahn, Habo, med maka Eva Grahn

Daniel Grahn är generalsekreterare på Erikshjälpen med hjärtat i hjälpverksamheten.

Han är idag generalsekreterare på Erikshjälpen och har en bakgrund inom den kristna tidningsbranschen. Han anställdes 1997 som chefredaktör vid dagstidningen Dagen. Denna roll innehade Grahn till 2007. Han blev vd i den kristna svenska mediekoncernen Swedmedia vid starten 2008. I mars 2008 blev han dessutom vd för bokförlaget Libris, som är en del av koncernen. Mellan 2010 och 2013 var han även publisher, det vill säga både vd och chefredaktör, på dagstidningen Dagen, som numera ingår i koncernen.

Sedan 2015 är Daniel Grahn generalsekreterare för Erikshjälpen. Erikshjälpen arbetar idag främst för barns rättigheter runt om i världen, med barnkonventionen som grund.

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst