Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Arkitekturpärlan Kristallen återinvigs

Fasad av modernistiskt växthus med stora glaspartier och kopparvägg

Kristallens fasad mot norr. Foto: Agneta Åsgrim Berlin.

Nu återinvigs växthuset Kristallen i Bruzaholm. Kristallen har under de senaste fem åren genomgått en total restaurering och det modernistiska kulturarvet har fått tillbaka sin forna glans.

Söndagen 12 september återinvigs växthuset Kristallen, under medverkan av bland andra landshövding Helena Jonsson.

– Länsstyrelsen har stöttat projektet med kulturmiljömedel men det är föreningen Kristallen i Bruzaholm som genom sin starka drivkraft och sitt engagemang har genomfört utmaningen att omvandla ett växthus till en kulturell mötesplats där samtal, utställningar och musik ska kunna upplevas, säger Mattias Sörensen, enhetschef vid kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen.

Det var år 1962 som växthuset med sin glaspaviljong, Kristallen, öppnade. Tanken var redan då att det skulle fungera som mötesplats för Bruzaholmsborna. Initiativtagare var Erik Bengtsson, ägaren till AB Maskinduksverken i Bruzaholm. Han hade ett stort intresse för trädgårdar, konst och arkitektur och ville skapa ett högklassigt byggnadsverk för samhällets glädje och nytta.

Arkitekturen var modernistisk och Kristallen inreddes med design- och konstföremål som bidrog till helhetsmiljön. För utformningen stod arkitektfirman Sven Wranér i Gävle där dåvarande arkitekturstudenten Peter Kautzky bidrog till Kristallens slutliga utförande.

I slutet av 1980-talet hade fabriken vandrat genom flera ägarstrukturer och växthuset lämnades att förfalla. Föreningen Kristallen i Bruzaholm bildades år 2014 med syftet att bevara och utveckla Kristallen och där bedriva kulturell verksamhet. Genom föreningen fick Länsstyrelsen en långsiktig samarbetspart med en verksamhetsidé som kommer bidra till att bevara kulturarvet och bli ett tillskott i den regionala utvecklingen. Det är bakgrunden till att Länsstyrelsen valt att starkt prioritera projektet i fördelningen av länets kulturmiljöanslag.

– Nu när det efter dessa år av arbeten går att åter se Kristallen skina i glas och koppar kan man säga att det varit värt allas ansträngningar, säger Mattias Sörensen.

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst