Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargvalpar har fötts i Brängenreviret

Fotografi av vargvalpar

Vargvalpar har synts på bild på en av länsstyrelsens inventeringskameror i Brängenreviret på gränsen mellan Jönköpings län och Västra Götalands län. Reviret är känt sedan vintern då Länsstyrelserna kunde konstatera ett revirmarkerande par i området.

Länsstyrelserna i Jönköpings län och i Västra Götalands län har konstaterat att det fötts valpar i Brängenreviret. Reviret finns i nordvästra delen av Jönköpings län och i Ulricehamns kommun i Västra Götalands län. Det har hittills bestått av ett revirmarkerande par som länsstyrelserna tillsammans kunde bekräfta i januari 2021.

Bekräftat vargrevir i Jönköpings och Västra Götalands län

Valparna har bekräftats med Länsstyrelsens inventeringskamera i slutet av juli. Det är ännu oklart hur många valpar det finns, men troligen är det minst fem stycken. Länsstyrelserna kommer att arbeta vidare med att analysera spillningar och spåra vargarna under vintern för att ta reda på antal valpar. Även inventering med hjälp av kameror kan bidra med information.

Mer information behövs

När valparna bli äldre under hösten kommer de att röra sig mer tillsammans med föräldrarna i reviret, jämfört med nu under sommaren. En familjegrupp bestående av föräldrar och valpar behöver inte alltid gå tillsammans utan kan ibland dela upp sig och vara på olika håll i reviret.

Länsstyrelsen tar tacksamt emot information från allmänheten om synobservationer eller andra observationer, till exempel spillning. Observationerna kan bidra till att få reda på mer om vargarnas rörelser i reviret och om revirets utbredning, vilket är en viktig kunskap att förmedla till exempelvis tamdjursägare och jägare.

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst