Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Start för skogsbrandsbevakning med flyg

Visar skogsbrand sedd från flygplan.

Idag börjar jouren för skogsbrandsbevakning med flyg i Jönköpings län. Bevakning sker endast när brandrisken i skog och mark är hög.

- Men på valborg den 30 april är det bestämt att flyg ska lyfta, så att alla rökar från eldar kan kollas, säger Lovisa Ekryd, projektledare på beredskapsenheten vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Jouren för skogsbrandsbevakning med flyg pågår fram till sista september. Det är brandflygansvarig i länet som analyserar brandrisken i skog och mark, och avgör om flygen ska lyfta. Brandflygansvarig för Jönköpings län under 2021 är funktionen Brandingenjör i beredskap på Höglandet. Vid behov kan brandflygansvarig rekommendera länets kommuner att besluta om eldningsförbud.

Förhindrar spridning

Om det ska ske skogsbrandsbevakning med hjälp av flyg beror dels på uppgifter från SMHI:s informationssystem, dels på brandriskprognoser från Brandrisk skog och mark.

- Det görs dagligen olika analyser och riskbedömningar av läget. Med hjälp av flyg kan man tidigt upptäcka en brand och förhindra att den sprider sig. På så sätt kan kostnadskrävande räddningsinsatser undvikas liksom stora egendomsförluster, fortsätter Lovisa Ekryd.

Länsstyrelsens roll

Länsstyrelsen är produktionsansvariga för skogsbrandsbevakning med flyg och beslutar om omfattningen av bevakningen så som flygslingornas sträckning och hur ofta bevakning ska utföras.

I Jönköpings län utförs flyguppdragen av flygklubbarna Norra Smålands Flygklubb, Jönköpings Flygklubb, Nissadalens Aero club och Värnamo flygklubb. Flygklubbarna har alternerade jour.

Var: Två slingor F1 (13.00-15.00) och F2 (17.00-19.00) över Jönköpings län.

Skydd mot olyckor

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst