Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Personligt ansvar fortsatt viktigt för att minska smittspridningen

Smittspridningen av covid -19 i samhället visar inga tecken på avmattning. De nya scenarierna från Folkhälsomyndigheten visar på oroande trender kring ökningen.

Vid dagens regionala krishanteringsråd som genomfördes med aktörer inom F-samverkan, lyftes de senaste lägesbilderna och utmaningarna för att dämpa spridningen av covid-19 i samhället. Under torsdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya scenarier som sträcker sig till slutet av maj och där syns oroande tecken kring smittspridningen.

– Det har varit en mycket ansträngd vinter för sjukvårdspersonalen. Även om antalet inlagda minskar något så fortsätter antalet intensivvårdade patienter att vara högt. Nu måste alla – verkligen alla - hjälpa till att minska smittspridningen genom ett personligt ansvar, säger Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande. Jag vill inte höra talas om någon form av trängsel någonstans.

Fortsatt belastning på sjukvården

Även om vaccinet börjar få effekt hos vissa grupper, så är risken överhängande att vi får en fortsatt belastning på sjukvården och resten av samhället. Därför tar aktörerna inom F-samverkan höjd för en fortsatt ökning av antalet smittade under de kommande veckorna.

– Under en lång tid har vi levt med covid-19 och restriktioner vilket är ansträngande för många av oss. Den tredje vågen vi tyvärr nu ser komma är mycket allvarlig och det kan resultera i en större samhällspåverkan. Det är vårt gemensamma beteende som är avgörande för utvecklingen och det är fortfarande lika viktigt för alla att fortsätta följa rekommendationerna och vi måste begränsa våra kontakter, säger landshövding Helena Jonsson.

Följ rekommendationerna. Res inte om du känner dig sjuk, tänk på att undvika större sociala sammanhang och håll avstånd.

Kontakt

Mia Frisk ((KD)
regionstyrelsens ordförande, Region Jönköpings län
Telefon: 0706-994017
E-post: maria.frisk@rjl.se

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst