Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

DNA-svar från påkörd varg

Måndagen den 9 november påträffades en påkörd varg på E4 utanför Vaggeryd. Provsvar har inkommit som visar att det var tiken som legat bakom flera angrepp på fårbesättningar under sommaren.

Den påkörda vargen är den tik som vid ett flertal tillfällen kunnat kopplas till angrepp i flera län i södra Sverige under sommaren och hösten. Det visar analys av de DNA-prover som togs på den samma dag som den blev påkörd. Vargens angrepp på får har lett till två skyddsjaktsbeslut i Jönköpings län, men den har inte kunnat fällas. Det är ännu inte känt om angreppet som troligtvis inträffat natten till i måndags, bara ca 1-2 mil från platsen där vargen kördes på, är orsakat av denna varg.

I början av november skickades en vargspillning som hittats i sydvästra delen av länet in för analys. Den visade sig komma från en hane som tidigare identifierats via spillning och saliv under sommaren, senast vid ett angrepp en knapp mil väster om Skillingaryd.

I mitten av oktober har även en vargspillning samlats in ca 1,5 mil norr om Gnosjö. DNA-anlays av denna spillning visade sig komma från en ett par år gammal hane från Tivedenreviret. Denna varg har inte kunnat kopplas till något angrepp någon gång tidigare. Vargen är avkomma till en invandrad finskrysk varg och är därför värdefull hur ett genetiskt perspektiv. Vargen har även identifierats tidigare i länet via spillning och urin, bland annat från det område som den nu varit tillbaka i.

Med tanke på att vargar rör sig i vårt län är det viktigt att djurägare ser över möjligheterna till att vidta förebyggande åtgärder för att minska risken för framtida angrepp. Det kan t ex vara att se till så att stängslet inte har några glipor nertill mot marken där en varg lätt kan krypa eller gräva sig under. Ökad tillsyn kan vara en annan åtgärd. Rovdjursavvisande stängsel är ett bra sätt att minska risken ytterligare. Djurägare kan söka bidrag till att förbättra eller göra nya stängsel rovdjursavvisande.

Kontakt