Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Älgjakten inleds den 12 oktober

Foto: Kenneth Johansson.

Foto: Kenneth Johansson.

Måndagen den 12 oktober inleds årets älgjakt. Om du vistas mycket i skog och mark kan det vara bra att vara extra uppmärksam under älgjaktens inledning.

Hur fungerar älgjakten?

Älgjakten är ett reglerad och utgår bland annat från älgskötselområde och populationsstorlek. I Jönköpings län får ca 2700 älgar fällas under årets jakt. Under våra sidor om älgjakt kan du få mer information om villkor för jakten. Du kan även ansöka om att registrera din mark som licensområde eller älgskötselområde. Här finns också information om hur älgförvaltningssystemet fungerar.

Älgjakt

Fakta om älg Länk till annan webbplats.

Allmänt om jakten

Skogen är till för alla och det finns inga förbud mot att vistas i skogen när det är älgjakt, allemansrätten gäller årets alla dagar. Men det är bra att vara uppmärksam när du rör dig i skog och mark i samband med älgjaktens inledning.

Sitter det uppe skyltar om att älgjakt pågår? Då är det kanske bättre att exempelvis plocka svamp i något annat område medan jaktpasset pågår.

Håll din hund kopplad eller under full kontroll. Det är aldrig tillåtet att låta en hund förfölja vilt om du själv inte har rätt att jaga i området. Din hund kan också hamna i konflikt eller störa jaktlagets hundar som får vara lösa under jakten.

Det kan också vara en god idé att bära någon form av varselkläder. Är du osäker så prata gärna med jägarna du möter.

Allemansrätten Länk till annan webbplats.

Jakttider

Älgskötselområden: 12 oktober 2020 t.o.m. den 28 februari 2021.

Licensområden: 12 oktober 2020 t.o.m. den 31 januari 2021.

Oregistrerade kalvområden: 12 oktober 2020 t.o.m. den 14 oktober 2020.

Älgavgiften (fällavgiften) ska vara 750 kronor för vuxen älg och 100 kronor för årskalv.

Viltolyckor

Älgjakten innebär också att djuren börjar gå över större ytor och kan vara mer benägna att korsa vägar. Ta det därför extra försiktigt i trafiken där det rör sig älg.

Med Nationella Viltolycksrådets app ”Viltolycka” kan du identifiera viltolycksdrabbade vägsträckor. Appen hämtar information om tidigare inrapporterade viltolyckor från viltolycka.se och varnar dig med både bild och ljud. Du kan också läsa av dina gps-koordinater. Koordinaterna lämnar du till polisen om du råkat ut för en viltolycka.

Appen Viltolycka (Android) Länk till annan webbplats.

Appen Viltolycka (Iphone) Länk till annan webbplats.

Du vet väl att du måste rapportera en olycka med vilda djur till polisen? Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och belagt med böter. Skyldigheten att anmäla viltolyckor gäller arterna älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, kungs- och havsörn och mufflonfår. 

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping