Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beslut om skyddsjakt efter nytt vargangrepp i länet

Efter att nytt vargangrepp skett i länet beslutade idag Länsstyrelsen i Jönköpings län om skyddsjakt på en varg i delar av Gnosjö, Gislaveds, Vaggeryds och Jönköpings kommuner. Skyddsjakten gäller till och med den 26 oktober 2020.

Vid nio tillfällen under sommaren angrep, dödades och skadades får i Gnosjö, Gislaveds, Vaggeryds och Sävsjö kommuner i Jönköpings län. Ytterligare angrepp inträffade även i Tranemo kommun i Västra Götalands län, inte långt från några av angreppen i Jönköpings län. Efter ungefär sex veckor utan angrepp har det nu återigen konstaterats angrepp av varg på får, nu i närheten av Hestra.

Länsstyrelsen finner det sannolikt att angreppet som inträffat i början av vecka 41 har orsakats av någon av de tidigare kända individerna som rört sig i flera län i södra Sverige under sommaren och hösten. Risken bedöms som stor för att angreppen i den här delen av länet kommer att fortsätta. En varg som tillägnat sig en vana att angripa får i hagar orsakar stora kostnader och mycket oro. Acceptansen för närvaro av rovdjur kommer också att minska om skadegörande individer får vara kvar. Länsstyrelserna bedömer därför att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt, för att angreppen ska upphöra.

— Det faktum att det senaste angreppet skett i samma område och i relativ närtid till de tidigare angreppen, gör att vi misstänker att det kan vara en av de individer som tidigare angripit får som åter angripit får. Därför återupptar vi nu skyddsjakten som avslutades i augusti, säger Linda Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Beslut om skyddsjakt efter varg. Pdf, 182 kB.

Karta över jaktområde

Hur man överklagar beslutet Pdf, 113.2 kB.

 

Kontakt