Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gnosjö automatsvarvning är årets vinnare av Klimatpriset

Styrelseledamot Anna Sandberg och VD Linda Fransson tar emot Klimatpriset 2020.

Många har tävlat om Klimatpriset – länets mest prestigefyllda pris inom klimat -och energiområdet. Den 21 september korades vinnaren och priset delades ut på residenset.

Det har varit en stor mångfald bland årets nomineringar och de gröna näringarna är dominerande. Hela 19 nomineringar inom olika branscher, från svampodling till elektrifierade terminaler i världsklass.

Den 21 september korades vinnaren vid en cermoni som hölls på residenset. Vinnaren blev Gnosjö automatsvarvning för deras gedigna arbete med energiomställning.

Ett företag med ett starkt miljöengagemang

Gnosjö automatsvarvning är ett företag som är självförsörjande på förnybar el från sol, vind- och vatten. För 1,5 år sedan monterades 102 solcellspaneler och våren 2021 kommer ytterligare 2 000 kvadratmeter tak att täckas av solceller. De bidrar till forskning för att utveckla blyfri metall och ersätta mineraloljor med vegetabiliska oljor. I metallproduktionen används skärolja som är i ett slutet system som recirkulerar i fabriken så att den ger golvvärme i matsalen. De har även anpassat sina produkter till att vara mer materialsnåla. Det sociala hållbarhetsarbetet är också en viktig del och Gnosjö automatsvarvning har ett aktivt CSR-arbete (Corporate Social Responsibility).

Om Gnosjö automatsvarvnings miljöarbete Länk till annan webbplats.

Juryns motivering

Gnosjö automatsvarvning är företaget som tar hållbarhet på allvar. Genom sin gedigna energiomställning representerar Gnosjö automatsvarvning en anda där de klimatsmarta valen är de självklara valen. Gnosjö Automatsvarvning visar engagemang och vilja att investera i förnybar energi och att minska klimatutsläppen samtidigt som de inspirerar andra företag att göra samma resa.

Kontakt