Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klimatveckan 2020 sätter igång

Klimatveckan 2020 - Vi tillsammans, 16-23 september i hela Jönköpings län

Sen 2014 har en Klimatrådet arrangerat klimatveckan för att sprida kunskap, inspirera och lyfta fram möjligheter inom energi- och klimatområdet. I år pågår veckan mellan 16 och 23 september.

Precis som tidigare år är veckan kostnadsfri, öppen och tillgänglig för alla. Skillnaden blir som mycket annat det här året att många aktiviteter och möten sker digitalt.

– Klimatveckan bygger upp och förstärker kunskap - digitalt som analogt. Det viktiga är att alla kan bidra utifrån sina förutsättningar, för det är tillsammans vi når länets klimatvision. Sen har vi behövt justera planen för året, exempelvis solbilsracet som engagerar över 400 entusiastiska bil-byggar-gymnasielever från hela länet, löste vi inte för skolstängningarna under våren. Solsafarit som blivit nationellt genomförs till våren i 18 län samlat! Likaså Trähusskolans del 5 som skulle inneburit tillresande och många personer på liten yta, säger Andreas Olsson Klimat- och energistrateg, Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Plusenergiforum

Årets klimatvecka inleds av Plusenergiforum - länets stora klimatkonferens 16 september. Temat för året är framtidens hållbara transporter och resande. Du kan läsa mer på Plusenergiforums webbplats.

Plusenergiforum 2020 Länk till annan webbplats.

Klimatkampen

Under klimatveckan 2019 startande 16 länsbor sin resa som klimatkämpar. Nu har det gått ett år och klimatkämparna ska mötas för att utvärdera sitt arbete och dela med sig av sina erfarenheter i klimatkampen. Målet vara att minska sina utsläpp med 30%. Under vecka kommer vi få veta hur de har lyckats.

– Jag tycker det både har varit intressant och lite läskigt att mäta sin klimatpåverkan, men framför allt viktigt. Det blir så mycket tydligare vad jag behöver göra för att minska mitt avtryck och det tror jag gör stor skillnad, säger Niklas Carlborg som är en länets deltagare.

Klimatpriset

Precis som tidigare år kommer det utses en vinnare av klimatpriset. Flera finalister är uttagna av alla som har nominerats men måndag 21 september kommer årets vinnare koras.

Prisutdelningen kommer ske utan publik i år men kommer presenteras på Länsstyrelsens webbplats och Facebooksida.

lansstyrelsen.se/jonkoping Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen i Jönköpings läns Facebooksida Länk till annan webbplats.

En lista över alla som har nominerats i år kan du se på Klimatrådets webbplats.

Nominerade till klimatpriset 2020 på Klimatrådets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt