Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargangrepp på får

Under de senaste dagarna har två vargangrepp skett runt Gnosjötrakten. Det är fårbesättningar som har angripits och fem djur har dödats av varg.

Angreppen har skett under nattetid. Då det är vanligt att en varg återkommer till en plats där den slagit byte har Länsstyrelsen hjälp till med akutåtgärder till de drabbade djurägarna för att minska risken för nya angrepp.

Länsstyrelsen har inte kunnat finna några spår i form av päls eller spillning som kan visa på vilken vargindvid det rör sig om. Vid tidigare angrepp i länet har det rört sig om ensamma vargar som har varit på vandring och det troliga är att även denna varg är på vandring genom länet.

I nuläget vet Länsstyrelsen inte var vargen befinner sig. Observationer av spår eller rovdjur kan rapporteras till Länsstyrelsen via Skandobs. Antingen via appen eller via hemsidan skandobs.se Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen uppmanar dig som djurägare i det aktuella området att se över dina stängsel. Har du fårnät – se till att de sluter tätt mot marken så att vargen inte kan krypa under. Har du elstängsel är det viktigt att stängslen är väl sträckta och att understa tråden är så nära marken som möjligt (inte högre än 20–30 cm ovanför marken). Det är också viktigt att stängslet täcker alla sidor, naturliga avgränsningar som sjöar eller vattendrag ger inget effektivt skydd.

Du kan försöka öka tillsynen och den mänskliga närvaron i områden där angrepp har skett, främst tidigt på morgonen och sent på kvällen. Ett hjälpmedel kan vara att placera ut en radioapparat i hagen då det kan vara ett sätt att efterlikna mänsklig aktivitet. Då kan du störa rovdjuret från att utföra ett angrepp.

För mer information om förebyggande åtgärder, besök viltskadecenter.se Länk till annan webbplats.

Kontakt