Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen bekämpar den skadliga vattenväxten sjögull

Sjögull med sina gula blommor över vattenytan med gröna små blad

Det första fyndet av den främmande vattenväxten sjögull har nu rapporterats från Smålands näst största sjö Bolmen. I sommar kommer därför Länsstyrelsen i Jönköpings län inventera stränderna kring sjön, tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län, Fiskevårdsområdet och Bolmens forskningsstation.

Sjögull finns redan på flera andra platser i Jönköpings län, bland annat i Hokasjön och Hokaån i Vaggeryds kommun och i Svartån och Sommen i Tranås.

I mitten av juli kommer sjön Bolmen att inventeras. Redan nu har Länsstyrelsen i Halland täckt över hela beståndet, och förhoppningsvis kommer den inte tillbaka. Varifrån sjögullet i Bolmen kommer och hur det spridit sig dit vet vi inte.

Kan likna näckros

Sjögull är en vattenväxt med flytande, runda blad och gula blommor. Den kan likna näckros, men de gröna bladen är betydligt mindre och har vågiga kanter och de gula blommorna sticker upp någon decimeter ovanför ytan lyser på långt håll under blomningstiden i juli-augusti. Växten sprider sig med både växtdelar och frön och kan snabbt täcka stora delar av sjöars grundområden.

När växten breder ut sig blir den så tät att den skuggar liv under ytan som gör att arter dör vilket medför att hela sjöns ekosystem förändras.

Om du upptäcker sjögull

Hittar du misstänkt sjögull så kan du ta en tydlig bild på blad och blomma och rapportera fyndplatsen direkt till Länsstyrelsen. Det går även att rapportera fyndplats med bild och plats via hemsidan www.invasivaarter.nu.

Undvik att åka båt, paddla, fiska och bada vid sjögullsbestånd. Risken är stor att du sliter loss växtdelar och oavsiktligt sprider växten. I täta bestånd kan man dessutom fastna och det kan bli farligt. Kontakta Länsstyrelsen för råd innan du själv försöker ta bort sjögull.

Bästa utrotningsmetoden

Den bästa utrotningsmetoden är att täcka över hela beståndet så att ljuset stängs ute. Fotosyntesen hindras då och växten svälter ihjäl. Täckning behöver ske så snart som möjligt efter att isen gått upp och hålla på hela växtsäsongen.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping