Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Idag firar vi Sverigefinnarnas dag

Sverigefinnarnas flagga med blågult kors mot vit bakgrund

Den 24 februari är Sverigefinnarnas dag. På Länsstyrelsen hissar vi den officiella vit-blå-gula flaggan.

Sverige och Finland var ett och samma rike i över 600 år och har ett historiskt band till varandra. Sverigefinnar kallas i Sverige bosatta finskspråkiga personer. Någon exakt statistik över hur många som räknar sig som sverigefinnar finns inte. Det är upp till varje individ att själv avgöra, enligt den så kallade självidentifikationsprincipen i lagen om nationella minoriteter.

Den 24 februari är Sverigefinnarnas dag, en officiell märkesdag i Svenska akademiens almanacka sedan 2011. Länsstyrelsen i Jönköpings län uppmärksammar dagen genom att hissa sverigefinnarnas egen flagga.

Gislaveds kommun är ansluten till förvaltningsområdet för finska. Det innebär att personer som tillhör den sverigefinska minoriteten ska kunna använda sitt språk i kontakter med myndigheter. Det gäller både vid muntliga och skriftliga kontakter. Kommunen ska även kunna erbjuda äldreomsorg och förskola på finska.

Sveriges nationella minoriteter och minoritetsspråk

I Sverige finns det fem erkända nationella minoriteterna. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

De nationella minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.

De fem minoriteterna

  • Judar
  • Romer
  • Samer (som även är ett urfolk)
  • Sverigefinnar
  • Tornedalingar

  Kontakt

  Länsstyrelsen i Jönköpings län

  Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping