Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Osäkert prov kan vara vargtik i Aneby kommun

Foto: Lars Petersen

Resultat av en DNA-analys på insamlad vargspillning i Aneby har kommit. Resultatet är osäkert men svaret pekar mot att det kan ha varit en tik.

— Det är mycket ovanligt att vi hittar spår av vargtikar så här långt söderut i landet, och vi känner inte till några andra tecken på vargrevir i området eller i andra delar av länet, säger Linda Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Det var igår den 17 februari som svaret kom på DNA-analysen av vargspillningen, som samlades in öster om Aneby på gränsen till Östergötlands län den 25 januari i år. Spillningen var dessvärre inte av tillräckligt bra kvalitet för att analysera med avseende på individ. Resultatet pekar mot att det är en tik, men även här är provsvaret osäkert på grund av spillningskvaliteten.

— Vargar utan revirtillhörighet kan vandra långa sträckor på kort tid, därför vet vi inte om vargen är kvar i länet. Länsstyrelsen tar tacksamt emot rapporter om varg, vilka kan bidra till att få en bättre bild av vargförekomsten i länet, avslutar Linda Andersson.

Kontakta gärna Länsstyrelsen om du ser något som ser ut som vargspillning (grov tjocklek, illaluktande, mycket hår och benrester i) så kan spillningen analyseras med avseende på art och kön.

Kontakt