Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varning för höga flöden i delar av Jönköpings län

Regnvatten

Den senaste tidens stora regnmängder har lett till höga flöden och högt vattenstånd i länets vattendrag. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i små vattendrag i Jönköpings län.

Bor du i ett utsatt område är det bra att se över hur du kan skydda din fastighet mot översvämningar. Underlätta för dagvattnet att rinna undan genom att rensa diken, brunnar och avloppsgaller från löv och annat skräp. Fler tips om hur du kan skydda ditt hus och din egendom hittar du på www.krisinformation.se Länk till annan webbplats. och www.dinsakerhet.se Länk till annan webbplats.

Tänk också på att översvämningar kan leda till strömavbrott och problem med vattenförsörjning. Som alltid är det klokt att se över din egen beredskap.

  • Ha ficklampa, tändstickor, stearinljus och batteriradio till hands om det blir strömavbrott.
  • Ladda mobiltelefonen.
  • Har du brunn med elektrisk pump – se till att pumpa upp vatten.
  • Ha vattendunkar hemma.

Fler tips och råd om hemberedskap hittar du på www.dinsakerhet.se Länk till annan webbplats.

Översvämningar och kraftigt regnande på kort tid kan göra det besvärligt att ta sig fram på vägarna och ge störningar i kollektivtrafiken. Följ trafikläget, ta det extra försiktigt i trafiken och respektera eventuella avstängningar.

Följ väderläget via SMHI Länk till annan webbplats.

Definition varningsnivåer

Klass 2 mycket höga flöden

Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen.

Klass 1 höga flöden

Höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vartannat och vart tionde år. Kan medföra mindre översvämningsproblem.

Källa: SMHI

Länsstyrelsen följer läget

Med anledning av klass 2-varningarna håller Länsstyrelsen i Jönköpings län regelbundna avstämningar med berörda kommuner, räddningstjänster och myndigheter.

Kontakt