Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lyckat solprojekt sprids till hela landet

Solceller på ett ladugårdstak

I tre år har Klimatrådet arrangerat solsafari i Jönköpings län. Intresset för konceptet har varit stort och i år finns nu alla förutsättningar för att ett jätte-solsafari i hela landet.

För att få fler att intressera sig för solel arrangerade Klimatrådet solsafari första gången 2017. Det handlar om att personer som har en solcellsanläggning bjuder in andra till sin anläggning för att kunna svara på frågor. Det är ett sätt för den som är nyfiken att få prata med någon som förmodligen har haft samma frågor tidigare.

– Du vet att grannar gillar att göra som grannar gör - så sa initiativtagaren Otto Hedenmo! Det verkar ju funka! Sen att Solsafarit bygger på frivillighet, gratis och öppet för alla bidrar ju också såklart till att det blivit ett lyckat koncept, säger Anderas Olsson som är Klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Nästa alla län är med

Nu har alltså konceptet spridit sig och i skrivande stund har 18 av landets 21 län hängt med på tåget inför solsafari 2020. Det var Fossilfritt Sverige som lyfta fram Solsafari 2018 som fick fler att intressera sig för konceptet och efter Länsstyrelsen i Kalmar och Region Örebro län hörde av sig-började bollen rulla.

– Jag har förmånen att arbete med samverkan där nyckeln är att möjliggöra och tillvarata nyfikenhet, bygga tillit genom att del på kakan som samlat lyfter alla involverade. Solsafari är här ett mycket bra exempel på det, säger Anderas Olsson.

100-tals anläggningar

Årets solsafari arrangeras 17 maj och då finns det 100-tals solcellsanläggningar att besöka runt om i hela landet.

– Solceller är grejen som har allt vi människor kan önska enkelhet, tillgänglighet och billigt. En bättre synonym till hållbarhet är svårt att slå upp, säger Anderas Olsson.

Vill du dela med dig av kunskap och inspiration med din solcellsanläggning? Då har du möjlighet att vara med som utställare i årets solsafari. På solsafar.se finns mer information och kontaktuppgifter.

Om solsafari på klimatrådets webbplats Länk till annan webbplats.

Fakta om klimatrådet

Klimatrådet är en samverkansorganisation som administreras av personal på Länsstyrelsen i Jönköpings län. Det finns runt 60 olika medlemsorganisationer från samhällets olika hörn, privata och ideella organisationer, myndigheter och kommuner. De arbetar tillsammans med engagemang och påverkansmöjligheter inom klimat- och energiarbetet

Kontakt