Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargangrepp på hund

Varg i snö. Fotografi taget i hägn. Foto: Lars Petersson.

Varg, fotografi taget i hägn. Foto: Lars Petersson.

Den 30 november angreps en jakthund av en varg ca 1 mil söder om Sävsjö. Hunden (en strävhårig tax) skadades illa och fick avlivas av veterinär senare under dagen.

Länsstyrelsen fick kännedom om angreppet på morgonen den 2 december och därefter har både spårning i snö och besiktning av hunden genomförts. Besiktningen blev klar på tisdagseftermiddagen och tillsammans med spårningen kan Länsstyrelsen konstatera att det var en varg som angrep hunden. Vargangrepp på hund har tidigare inträffat en gång i länet (2012). I Sydsverige har vargangrepp inträffat fem gånger, sett 20 år tillbaka i tiden. Senaste angreppet, den 31 januari 2019, inträffade i Kalmar län.

Det finns inget som tyder på att det finns ett vargrevir i Jönköpings län och det är därför svårt att säga hur vargen som orsakade angreppet rör sig. Vargar utan revirtillhörighet kan vandra långa sträckor på kort tid. Den 20 oktober besiktigade Länsstyrelsen ett vargangripet får i Aneby kommun. Viltskadecenter har också nyligen analyserat en spillning, insamlad av Länsstyrelsen i mitten av oktober, som visade sig vara från en varg. Länsstyrelsen tar tacksamt emot rapporter om varg, vilka i sin tur kan bidra till att få en bättre bild av vargförekomsten i länet.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping