Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vidösternsvärdet tillbaka i länet

Svärdet från Vidöstern.

Sommaren 2018 hittades ett svärd vid Tånnö i sjön Vidöstern. Historien fick mycket uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Svärdet kommit tillbaka till Jönköpings län efter att ha varit på konservering i Göteborg i drygt ett år.

I oktober levererade konservatorn svärdet till Jönköpings läns museum. Två kol-14 dateringar visar att svärdsskidan (fodralet) och greppet (handtaget) är från cirka 770 e.Kr. Det innebär att svärdet använts vid en period under järnåldern som i Sverige kallas Vendeltid och som inträffade strax före vikingatiden. Skidan är gjord av träslaget asp och handtaget av ask.

Många frågor återstår och fler analyser kommer att göras av svärdet. Riksantikvarieämbetet har beslutat att fyndet får stanna på museet och det kommer att visas i Jönköpings länsmuseums utställning som öppnar våren 2020.

Redan onsdagen den 30 oktober kan allmänheten få se svärdet då det visas i samband med att arkeologen Mikael Nordström håller en föreläsning om svärdet.

Jönköpings länsmuseum Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping