Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Arne Andersson från Fagerås får årets Guldärta

Foto: Mona Ramnestedt.

Årets Guldärta delas ut till Arne Andersson, Sjötofta för att han under 40 års tid skapat ett eldorado av påskliljor på naturbetes-markerna kring sin gård Fagerås. 1,5 miljoner lökar har satts genom åren och Fagerås påskliljor är numera ett begrepp som varje vår drar till sig tusentals besökare.

Gården Fagerås som ligger i Sjötofta, strax väster om Gislaved omfattar 140 ha med såväl skog, åker som betesmarker. Arne Andersson tog över gården från sina föräldrar 1955. Här har tidigare bedrivits både mjölk- och köttproduktion samt odling av potatis och jordgubbar.

1978 påbörjades en omfattande plantering av påskliljor på gårdens betesmarker och slåtterängar Första året sattes 500 lökar, i höst kommer man sätta 25 000. Sammanlagt har det under 40 år planterats närmare 1,5 miljoner lökar. Dessa skapar tillsammans en enorm blomprakt insprängt i en underbar kulturmiljö som de naturliga betesmarkerna och slåtterängarna representerar med sina stengärdsgårdar och rösen.

Intresset för Fagerås påskliljor har vuxit efterhand. Blomningen börjar oftast i slutet av april och varar till mitten av maj. På paskliljor.nu Länk till annan webbplats. kan du få dagsaktuell information om blomningen. Idag kommer busslaster från när och fjärran och besöker gården Fagerås. Numera finns det en välordnad kaffeservering i en uppvärmd loge.

Om Guldärtan

Guldärtan är liten och blygsam men symboliserar hela den kraft som finns gömd i frön och som under rätt förutsättningar kan växa till något stort. Det har i syfte att uppmärksamma de som genom sitt idoga arbete bevarar mångfalden av vårt gröna kulturarv och odlartraditioner. Bakom priset står Länsstyrelserna runt om i landet i samarbete med Programmet för odlad mångfald (POM)

- Det är ett sätt att uppmuntra intresset för våra gamla lokala trädgårdssorter, som förutom sina värdefulla växtegenskaper även bär på en rik kulturhistoria, säger trädgårdskonsulent Magnus Engstedt.

Sedan 2002, då den första utmärkelsen delades ut, har 47 Guldärtor i 14 olika län delats ut i landet. Av dessa har hela 18 delats ut av länsstyrelsen i Jönköpings län. Utmärkelsen består av en Guldärta fäst vid en nål tillverkad av silversmeden Bengt Liljedahl, Stockholm och ett diplom målat av konstnären Ulrika Wolff.

2018 gick utmärkelsen till Marcus Söderlind och Emma Lundin för att de på ett förtjänstfullt sätt förvaltar den mycket gamla odlartradition som den yrkesmässiga köksväxtodlingen representerar.

Priset delas ut av länsråd Anneli Wirtén i samband med Fruktens Dag på Brunstorps Gård utanför Huskvarna lördagen den 21 september klockan 13.00.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping