Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ralången muddras för dubbel miljövinst i unikt projekt

Muddring Ralången

Just nu pågår muddring i sjön Ralången i Aneby kommun

Just nu pågår ett unikt muddringsprojekt i sjön Ralången i Aneby kommun. Med hjälp av en ny metod ska översta sjösedimentet muddras upp för att bromsa övergödningen. Sedimentet ska senare kunna användas som gödningsmedel på åker-och skogsmark.

Det är företaget Nordiska Undervattensarbeten (NUVA AB) som på uppdrag av Aneby kommun tar upp de översta fem centimeter av sedimentlagret. Det här näringsrika lagret består av alger som blommat i den övergödda sjön, och som sen fallit ner till botten. Det här ligger bakom fortsatt algblomning som gör det svårt för sjön att själv-läka, det blir en ond cirkel utan slut.

- Sjön har haft problem med övergödning länge och att vi nu kan vara bland de första med att genomföra den här åtgärden känns mycket bra. Att hjälpa Ralången läka betyder mycket för Aneby kommun och friluftslivet kring sjön, säger Torbjörn Aronsson på Aneby kommun.

Vissa sjöar har laddats med för mycket näringsämnen på grund av låga miljökrav tidigare. Trots att kraven är mycket strängare idag fortsätter vissa sjöar övergödda. Det beror på näringen som lagras i sedimenten. De här sjöarna behöver frisläppas från sin ”ryggsäck” för att kunna återfå naturlig balans.

- Muddring av sjösediment i Ralången är ett projekt med dubbel vinst. Vi bidrar till vattenvård genom att ta bort näring från sjön. Vi kommer därefter återföra viktiga näringsämnen till åker-och skogsmark. Det blir kretslopp som kan komma bli allt viktigare i framtiden, säger Måns Lindell, sötvattensekolog på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Kontakt