Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Öppet hus för anmälan till den nationella planen för miljöprövning av vattenkraften

Innan 1 juli ska du anmäla ditt vattenkraftverk till den nationella planen för miljöprövning av vattenkraften. Länsstyrelsen bjuder in till öppet hus för att hjälpa dig med din anmälan.

Under två eftermiddagar kommer Länsstyrelsen ha öppet hus för att erbjuda hjälp med anmälan. Om du ännu inte har gjort en anmälan är du välkommen till Länsstyrelsen i Jönköping på Hamngatan 4. Här kommer det finnas kunnig personal på plats för att hjälpa dig med din anmälan via e-tjänsten.

Tider

Tisdag den 14 maj 2019 kl 15:00 till 18:00

Torsdag den 16 maj 2019 kl 15:00 till 18:00

Det kommer finnas personal som tar emot dig vid receptionen

Ingen anmälan krävs

Uppgifter du behöver ha med dig

  1. Vem som är verksamhetsutövare för vattenverksamheten.
  2. Var vattenverksamheten/anläggningen finns.
  3. Om vattenkraftverket producerar el (dokument som visar att du har sålt el), alternativt om vattenkraftverket är nedlagt att det var avsett för elproduktion när det anlades.
  4. Installerad effekt (MW) och årsproduktion (MWh)
  5. Dokument som visar vattenverksamhetens tillstånd, alternativt dokument som beskriver med vilka rättigheter som vattenverksamheten bedrivs.

Välkommen att besöka våra öppet hus-träffar!

Bakgrund

Från och med den 1 januari 2019 ska alla vattenkraftsrelaterade verksamheter miljöprövas för att få moderna miljövillkor. För att underlätta för alla vattenkraftsägare öppnar Länsstyrelsen 14 januari en e-tjänst för anmälan till miljöprövning. Genom att anmäla sig får verksamhetsutövaren möjlighet att ansöka om ersättning från Vattenkraftens miljöfond och verksamheten kan fortsätta tills prövning sker.

Själva prövningen kommer att påbörjas först när den nationellt vägledande planen har antagits av regeringen. Men redan nu behöver kraftverksägare anmäla sig för miljöprövning. Anmälan görs på Länsstyrelsens webbplats mellan den 14 januari och 1 juli 2019.

Anmälan till den nationella planen sker till länsstyrelsen i det län där verksamheten bedrivs. Anmälan sker via en E-tjänst (formulär) tillgängligt via Länsstyrelsens hemsida på sidan "Nationell plan för miljöprövning av vattenkraft".

Nationell plan för miljöprövning av vattenkraft

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping