Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förebygg smittsam sjukdom hos häst

Häst i vinterlandskap

På grund aktuellt smittläge bland hästar i landet vill Länsstyrelsen uppmana hästägare att skydda hästarna från smitta och se över hästarnas vaccinationsskydd.

Om du har besökt en hästanläggning som kan ha haft smitta, ska du tvätta dina kläder och rengöra skor och annan utrustning. Tvätta och desinficera händerna. Det är alltid en bra rutin efter alla besök på hästgårdar eftersom man inte säkert vet smittläget.

Temperaturen

Ställ alltid nyanlända hästar för sig en tid, särskilt om de delat transport med andra hästar. Ta gärna som rutin att tempa nyanlända hästar varje dag och kontakta veterinär om hästen blir sjuk.

Vaccinationsskydd

Har det gått mer än sex månader sedan senaste vaccinationen mot hästinfluensa kan det vara god idé att fylla på med ny dos. Många hästars skydd minskar i slutet av vaccinationsperioden om man låter det gå ett år mellan vaccinationerna. En vaccinerad häst får ofta lindrigare symtom än en ovaccinerad om den blir sjuk.

Läs mer:
Om smittskydd häst på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats Länk till annan webbplats.

Om hästinfluensa på Statens veterinärmedicinska anstalts webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt