Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tabergs gruva värdefull för fladdermöss

Tajgafladdermöss i dvala. Foto: Lars Petersson.

Tajgafladdermöss i dvala. Foto: Lars Petersson.

Tabergs gruva är en av landets viktigaste övervintringslokaler för fladdermöss. Vid årets inventering räknades 569 individer.

​Mellan november och april är fladdermössen i dvala, det vill säga att de "sover" sig igenom vintern. Gruvor, jordkällare och gamla ihåliga träd är viktiga övervintringslokaler eftersom dessa platser håller en bra temperatur på några plusgrader. Länsstyrelsen har varit delaktiga i att inventera fladdermöss i Tabergs gruva sedan 1980-talet och det är en viktig del i miljöövervakningen.

Trenden visar att antalet övervintrande fladdermöss i Tabergs gruva ökar. Vid inventeringen den 8 februari räknades inte mindre än 569 fladdermusindivider vilket är den högsta siffran någonsin. Följande antal räknades i Tabergs gruva:

Fransfladdermus 151 ex
Nordfladdermus 2 ex
Vattenfladdermus 40 ex
Brunlångöra 202 ex.
Mustasch/ Tajgafladdermus 171 ex

Inventeringsresultat 1980-2019 Pdf, 432.4 kB.

Det totala antalet av släktet Myotis har ökat något. Arten fransfladdermus (Myotis nattereri) ökar för varje inventering. Även den relativt vanliga arten brunlångöra (Plecotus auritus) ökar samt arterna tajgafladdermus (Myotis brandtii) och mustaschfladdermus (Myotis mystacinus) ökar stadigt. Arter som har minskat i antal vid de senaste åren inventeringar är nordfladdermus (Eptesicus nilssonii) och vattenfladdermus (Myotis daubentoni). Nordfladdermus har dock aldrig räknats i några större antal i gruvan.

I Sverige finns 19 arter fladdermöss och alla är fridlysta. De återfinns över hela landet.
Samtliga fladdermöss i Sverige lever på insekter. Nio av de 19 fladdermusarterna i Sverige finns på Artdatabankens rödlista.

Artdatabankens artfakta Länk till annan webbplats.

Läs mer om fladdermöss på Naturvårdsverkets webbplats. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping