Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Föräldrar vill lita på sin tonåring

Nio av tio av länets tonårsföräldrar tror att ungdomar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester. Men endast fyra av tio föräldrar tror att deras egen tonåring är en av dem som dricker.

Organisationen IQ har genomfört två olika undersökningar. En bland ungdomar och en bland tonårsföräldrar. Undersökningen bland tonårsföräldrar visar att skillnaden är stor mellan föräldrars syn på tonåringars drickande generellt och synen på den egna tonåringens drickande. Resultatet är entydigt i hela landet även om det skiljer sig en del mellan länen.

- Självklart vill man som förälder tro det bästa om sina barn men verkligheten kan se annorlunda ut. Ett tips är därför att prata med andra föräldrar och sätta upp gemensamma regler, säger Elin Undevall, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete i Jönköpings län.

Föräldrars engagemang viktigt

Undersökningen bland tonåringar visar att föräldrar och föräldrars engagemang är mycket viktigt när det kommer till alkohol och fester.

- Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester. I undersökningen har majoriteten av ungdomarna svarat att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända och att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar när barnen varit ute under kvällen. Att vara tydlig som förälder när det kommer till alkohol är något många ungdomar uppskattar och ett sätt att visa att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Youtubern Lucas Simonsson ska nå ut till unga
Länsstyrelsen riktar sig också till äldre syskon och kompisar som är den vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Med hjälp av komikern och youtubern Lucas Simonsson når vi ut till unga med budskap kring myter om langning. Se videoklippet med Lucas Simonsson på sidan www.hejdaalkoholskador.se Länk till annan webbplats.

Under vecka 43 och 44 uppmärksammas TÄNK OM i Jönköpings län. TÄNK OM är en kampanj som riktar sig till föräldrar och syftar till att minska langning till ungdomar. Arbete mot langning sker i samverkan mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, Polisen, Region Jönköpings län och ett antal idéburna organisationer.

Mer information och tips hittar du på www.tänkom.nu. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping