Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Solmatchen är avgjord

I höstas utlystes Solmatchen - en tävling om vem som installerar mest solceller mätt i installerad kilowatt under ett år. Nu har segraren korats. Grattis lag Jönköpings län.

Bakom satsningen stod Klimatrådet som utmanade företag och privatpersoner att öka solcellsanvändandet. En tävling mellan å ena sidan lag Jönköpings län med privatpersoner, företag och föreningar - och å andra sidan Klimatrådet - kommuner, myndigheter, företag och organisationer.

Under året har Klimatrådsmedlemmarna sett över sina egna fastigheter för att avgöra hur mycket solceller de själva skulle ha möjligheten att installera. Samtidigt har Klimatrådsmedlemmarna kommunicerat sitt eget deltagande i Solmatchen. Många har dessutom anordnat kunskapshöjande träffar för att informera allmänheten och företag om hur de också kan installera solceller.

Mycket jämn match

När alla solceller räknats ihop blev slutresultatet 5698 kW - 6114 kW. En otroligt jämn match där lag Jönköpings län drog det längsta strået och vann med ynka 416 kW skillnad.

Men det fanns ännu en segrare nämligen solcellerna som ökade med hela 121 procent. – Ett hållbarare energisystem gynnar alla, därför är det glädjande att Solmatchen bidragit till att påskynda utbyggnad och installation av solceller, säger Otto Hedenmo projektledare för Solkraft på Länsstyrelsen.

Totalt ökade mängden solceller med 11 812 kW under satsningen. Dessa solceller ger en årlig förnybar elproduktion i länet på ungefär 9500 MWh. Detta kan jämföras med el-energi för att åka 4,7 miljoner mil med en elbil, brygga 377 miljoner kaffekoppar eller ladda 1,9 miljarder mobiltelefoner.


Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping