Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Solceller förväntas ha en ljus framtid

Solcellsseminarie på Sjövik

Intresset för småskalig och närproducerad el har ökat markant på senare tid, och fortsätter att öka. Ett tecken på ett starkt intresse från lantbruket är uppslutningen vid solcellsseminariet på Sjövik som arrangerades av Jönköpings kommun, Länsstyrelsen och LRF. 

Under seminariet fick de ca 35 deltagarna information om bland annat hur man kan tänka för att skapa en lönsam och säker solcellsanläggning på bästa sätt. Deltagarna fick bl.a. lära sig vikten av anläggningens storlek i förhållande till den elanvändning man har på gården, samt betydelsen av i vilken riktning solcellerna sitter.

-  Lönsamma jordbruk är en förutsättning för att Jönköping ska vara en attraktiv och trygg kommun på lång sikt. Att installera solceller på gården kan bidra till detta och är därför en pusselbit i ett hållbart samhällsbygge. Vi hoppas och tror därför på en solrevolution på landsbygden, säger Simon Jonegård, landsbygdsutvecklare på Jönköpings kommun. 

-  Förutsättningarna för elproduktion i de gröna näringarna är stor och vi sitter på flera nycklar för att utveckla den biobaserade ekonomin och möta framtidens utmaningar. Därför är det extra roligt att se att ett seminarium om solel riktat till just de gröna näringarna lockar många besökare, menar David Ekbäck, LRF.

-  Solkraften har ökat markant i länet de senaste åren. Intresset är enormt och seminarier som dessa kan förhoppningsvis räta ut de sista frågetecknen. Missade man seminariet i söndags går det även att få vägledning av såväl länsstyrelsen som sin lokala energi- och klimatrådgivare, avslutar Otto Hedenmo som ansvarar för Länsstyrelsens solkraftprojekt.

De vann Solmatchen

 

Kontakt