Lansering: Klimat- och sårbarhetsanalys för Jönköpings län

Fotograf: Mattias Lanström/Jkpg.news.
Vårt län blir varmare, torrare och blötare! En ny klimat- och sårbarhetsanalys beskriver hur ett förändrat klimat påverkar oss som bor och verkar i länet. Du är varmt välkommen till en lanseringskonferens som vänder sig till dig som vill veta mer om klimatförändringarnas risker, våra sårbarheter och möjligheter, samt hur vi kan arbeta med klimatanpassning i länet.
Klimatförändringarna påverkar oss alla. Länsstyrelsen har tagit fram en analys som visar vilka risker, sårbarheter och möjligheter som kan påverka länet till följd av ett förändrat klimat. Syftet med analysen är att öka kunskapen om både risker och möjligheter med ett förändrat klimat så att vi i nästa steg gemensamt i länet kan ta fram och prioritera rätt åtgärder för att öka länets robusthet och minska länets sårbarheter. Nu vill vi berätta om analysens resultat!
På lanseringen kommer du få höra om vad analysen visar och även få en fördjupning från några av analysens teman från inbjudna talare. Du kommer också få höra berättelser från olika representanter från länet om hur de har påverkats av klimatrelaterade risker men också få goda exempel och tips på hur du kan ta dig an arbetet med klimatanpassning.
På mötet deltar landshövding Brittis Benzler och eventet följs av en lunch på hotellets restaurang NÒR (självkostnadspris) för att skapa rum för samtal och utbyte. Välkommen!
Eventet arrangeras av länsstyrelsen i samarbete med Klimatrådet, Regionen i Jönköpings län, Energikontoret Norra Småland, Jönköpings University och Länsförsäkringar.
Talare
Martin Hedberg, Länsförsäkringar: Klimat, risk och framtiden
Framtiden liknar inget vi varit med om tidigare, hur ska man då navigera eller förbereda sig? Med hjälp av scenarier kan vi skapa bilder både av vad som är möjligt och var som inte kommer att vara möjligt. Martin Hedberg, meteorolog och skadespecialist på Länsförsäkringar beskriver styrkan och svagheter i olika metoder. Han ger också en bild av risker vi behöver ta höjd för samt kopplingar mellan klimat och andra samhällsfrågor.
Johanna Johansson, Jönköping University: Värmeböljor, vardag och platser i stadsmiljö: Äldre personers dokumenterade perspektiv
Klimatförändringarna påverkar alla, men de redan sårbara påverkas mest. Johanna Johansson, doktorand och universitetsadjunkt på Jönköping University berättar om det tvärvetenskapliga forskningsprojektet HEAT som syftar till att undersöka olika aspekter av hur värmeböljor och varmt väder, idag och i framtiden, påverkar äldre personer i Sverige. Hör hur äldre personer själva beskriver vad vi kan göra bättre för att anpassa stadsmiljön till ett varmare klimat.
- Var:
- Quality Hotel Match
- Kostnad:
- Kostnadsfritt
- Sista anmälningsdag:
- 16 maj 2025
Anmäl dig
Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.
Kontakt
-
Charlotte Andersson
Samordnare klimatanpassning
E-post till Charlotte Andersson
Telefon 010-2236448