Risk för skogsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

10 jul 2024 klocka 14.00 - 19.00

Inspirationsdag - ängsskötsel på Åsens by

Skötsel av ängsmark

Fotograf: Åsens by och Länsstyrelsen

Är du nyfiken och vill lära dig mer om ängsskötsel som att slå med lie, tekniker för att torka hö eller hur man hamlar träd? Kom till Åsens by i sommar där du ges möjligheten att prova på och ställa frågor!

Fram till slutet av 1800-talet var ängarna en viktig del av jordbruket. Det var där vinterfodret bärgades vilket utgjorde grunden för hur många kreatur man kunde hålla över vintern. När djuren stod på stall över vintern fick man gödsel som i sin tur avgjorde hur mycket åkermark man kunde odla. Därav ordspråket "äng är åkerns moder".

Vid slutet av 1800-talet började man gå över till odling av vallfoder på åkermark och då minskade ängsskötseln i rask takt. En stor andel av de naturbetesmarker som betas idag har historiskt använts som äng. Ängar som skötts traditionsenligt under en lång tid är ofta mycket artrika på olika örter och gräs och de få ängar som finns kvar är därmed otroligt viktiga att värna om. Det behövs dessutom fler ängar i landskapet för att stärka den biologiska mångfalden.

Mellan klockan 14.00-19.00 kommer att finnas fyra olika stationer på Åsens by där du kommer och går som du vill då det är drop-in som gäller.

Ta gärna med egna lieblad, orv och brynen, (även gamla och rostiga), för bedömning, tips och råd om du så önskar.


  • Kjell Gustafsson "liemannen" från Ängagärdets Natur och kultur, kommer finnas vid en station för slipliar med tillgång till slipsten.
  • Fredrik Björkegren från Staffansbo gård har hand om stationen för knackeliar där du får en inblick i tekniken med att knacka sin lie.
  • Jonatan Persson, Jonatan Landskapsvård finns vid stationen som handlar om lövtäkt och hamling, något som utförs på många träd i Åsens by.
  • Adam Nilsson från kulturreservatet Stensjö by visar och berättar om torktekniker av ängshö på sin station.

Vill man köpa mat eller fika så finns möjliget att göra detta på Åsens bys café. Eller så tar du med dig en egen picknickkorg!

Denna dag görs i samarbete mellan Åsens by och Länsstyrelsen i Jönköping. Utöver stationerna kan du ta en runda och bekanta dig med de lantdjursraser som finns på Åsens by. Här finns bland annat rödkullor, gutefår, dala pälsfår, mellerudskaniner, ölandshöns och linderödsvin.

Hjärtligt välkommen!

 

EU-flagga; Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
Var:
Kulturreservatet Åsens by, Åsen 1 578 92 Aneby
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Stjärnmärkta fält är obligatoriska.

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Hamngatan 4, Jönköping

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss